2011. január 18., kedd

Gore udvarház

Gore Place

A két hóvihar közti szünetet kirándulásra használtuk fel. (A következő hóvihar már kinn tombol, de erről később)
New England kellemes hely: rengeteg a látnivaló és nem fél napokat kell autózni, hogy valamit megnézhessünk. A helyi közlekedésre jellemző viszont, hogy a stressz-mennyiség ugyanannyi, mintha fél napot autóztunk volna Utahban. Vagy több.

Watch your butt

New England évszázadok óta jómodú hely. A tehetős polgárok elegáns udvarházakkal szórták tele az erdős vidéket. Sok kastélyt már különféle alapítványok gondoznak. Igyekeznek fennartani az épületeket, amiket bérbe lehet venni esküvőkre, rendezvényekre és heti pár alkalommal meg is lehet látogatni őket. A palotácskákat körbevevő parkok látogatása általában ingyenes. A parkok kora délelőttől napnyugtáig nyitva vannak. A napnyugta itt New Englandban most januárban nagyjából délután öt órát jelent.

Gore Place

Viszonylag kora délelőtt álltunk meg le a Gore udvarház mintaszerűen eltakarított parkolójában. Még láttuk, amint két idősebb ember felölti a hócipőt és elviharzik a fenyves irányába. Nekünk csak bakancsunk volt, így mi maradtunk a már kitaposott ösvényeken.

Gore Place

Christopher Gore sokoldalú ember volt (volt eleje és háta, de még oldala is). 1758-be született az akkor még Angol gyarmat Massachusettsben.
Gore a sikeres amerikai politikus-üzletember prototipusa. A Harvardon jogot tanult, szolgált a hadseregben, harcolt az angolok ellen, majd sikeres ügyvédi parxist folytatott Bostonban. Az 1780-as években a massachusettsi parlament képviselője volt. Washington diplomatájaként szolgált Londonban, majd később Massachusetts kormányzója volt. Christopher Gore boston egyik legrégibb temetőjében, az 1660-as években alapított belvárosi Granary Burying Ground-ban nyugszik.

Boston

Gore walthami udvarháza a család angliai kiküldetése alatt porig égett. Hazatérte után a jómodú ügyvéd apósa pénzét nem kímélve elegáns nyári rezidenciát épített. Felesége egy párizsi építész segítségével tervezte meg az elnyúlt alakú téglaházat.

Gore Place

Az udvarház előtt kisgyerekek szánkóztak, a hóban síelők suhantak. Mi megcsodáltuk a behavazott ablakokat és egyetértettünk Gore-ral, aki telente beköltözött Boston belvárosába.
Sétáltunk még egy keveset, azták kiástuk Yodát a hóból és hazamentünk forró folyadékokat inni.


Gore Place

6 megjegyzés:

Ziebi írta...

Szuper helyeken jártok :)

ribizlifozelek írta...

Igyekszunk :)

P_anka írta...

Milyen jó kis dunnával van leterítve az a kerti pad :)

NP írta...

Szép! az udvarház, a park és a sok hó is, szeretem az ilyen helyeket

Unknown írta...

Nagyon szép lehet ott minden! Mekkora hó van ott is! Ez szokásos, vagy csak a ti kedvetekért esett ennyi?

Jó volt olvasni a történelemről is, én rendkivül szeretem ezeket az irásaidat is olvasni!

ribizlifozelek írta...

Observer, New England zsenialis hely.

Csilla, itt mindig kemenyek a telek , nem meglepetes a sok ho.