2008. május 4., vasárnap

Kóruspróba a Tabernákulumban


Tabernacle
Originally uploaded by ribizlifozelek

A Tabernákulum az egyik kedvenc mormon épületem. Megtudtuk, nemcsak akusztika-bemutatókat tartanak itt, hanem koncerteket is.
Először a próbára mentünk el. A Mormon Tabernákulum Kórusa hetente egyszer élő koncertet ad, amit több tucat kábeltévé és rádióállomás közvetít. A legelső élő adásra 1929-ben került sor, azóta a vasárnap délelőtt elképzelhetetlen a kórus fellépése nélkül. (Miként megtudtuk, ez a világ legrégibb, folyamatosan futó élő műsora.)
A közvetítés is és a próba is nyilvános. Az egyetlen komoly különbség a két alkalom között, hogy a próba olyan, mint egy piac: a nézők trécselnek, mászkálnak, kijönnek, bemennek, megvitatják a legújabb templomi és világi pletykákat, közben a kórus énekel, a karmester fegyelmezi a kórust és jópofizik a közönséggel.
Az élő adáskor viszont síri csönd van, még tüsszenteni se nagyon lehet.
A kórust még 1847-ben alapították mormonok egy hónappal azután, hogy leereszkedtek a hegyekből. Szerinem a vándorlás megpróbáltatásai után a mormonok ekkor jutottak először levegőhöz.. Egyes fundamentalisták szerint azóta sokat lazultak az erkölcsök, például már 25 évesen kórustag lehet valaki. A tagság egyébként szigorúan önkéntes, a kórus pedig önfinanszírozó. A tagok nem kapnak fellépéseikért díjazást, viszont utiköltséget se fizetnek. A kórus az egyháztól kapja a koncerttermeit: az intimebbik a 7000 férőhelyes Tabernákulum, a nagyobbik a 21000 férőhelyes LDS konferenciaközpont.

Tabernacle

A 360 tagú kórus énekesei 60 éves korukban kötelezően nyugdíjba vonulnak, így adnak helyet az újabb tehetségeknek.
Egyvalami biztos, énekelni és szervezni nagyon tudnak.

Nincsenek megjegyzések: