2008. május 12., hétfő

Netflix


This program is so boring...
Originally uploaded by ribizlifozelek

Valamelyik nap egy piros boríték vigyorgott rám a postaládából. Meglepődtem. A piros boríték Netflixet jelent, de a dolgok állása szerint minden Netflix nálunk volt. Kinyitottam a levelet: egy Netflix akció volt, hogy próbáljuk ki a Netflixet.
Mivel előfizetők vagyunk, elpasszoltam az ingyenes próbát ajánló levelet. Hátha más is kedvet kap piros borítékok küldözgetéséhez.
A Netflix egy dvd-kölcsönző.
A Netflix alapötlete pofonegyszerű, talán épp ezért nem jutott eszébe senki másnak. Egy Mark Randolph és egy Reed Hastings nevű pasas nyitott egy dvd kölcsönzőt. Az ötlet több részből tevődött össze. A kézenfekvőbb a dvd-k kölcsönzése volt - ezt már jó sokan csinálták. A másik nagy ötlet az online szervezett dvd-kölcsönzés volt. A kuncsaft kiválasztotta a neki kellő filmeket, amiket a cég elküldött postán. Az igazi nagy ötlet meg az volt, hogy a kölcsönző havi átalányt fizetett aszerint, hány dvd volt nála egyszerre. Ha valaki a három dvd-s csomagra fizetett elő, postáztak neki három filmet és nem addig nem kapott újat, amíg a régiek közül vissza nem küldött valamit. A kiküldött három film bármeddig nála lehetett. Havonta levonták számlájáról a havi átalányt és kész.
Három dvd kölcsönzése havi 15 dollár. Azaz egyszerre ennyi pénzért ennyi dvd lehet nálunk. Általában 3-4 munkanap egy ciklus. Megjön, megnézzük, elküldjük, feldolgozzák, küldik a következőt, a posta meghozza. Ha a nézést és a visszaküldést nem számítom, egy film a feldolgozás után 1-2 munkanap alatt megjön.
A megnézett filmet pedig műélvezet után a piros zacsiban vissza lehetett küldeni. Amint a boríték landolt a cégnél, küldték az újabb filmet. A piros zacsi ügyesen van kitalálva, némi tépdesés után válaszborítékká alakítható.
A céget 1997-ben alapították. Azóta működik és köszöni, jól van.
Pár éve kitalálták, hogy egyes filmeket lehessen valóban online kikölcsönözni. Ezeknél a filmeknél csak kattintani kell és már lehet is nézni őket. A dolog egyetlen szépséghibája, hogy a dolog csak Windows XP és Vista alatt működik, ha az embernek gyors az internete. Nálunk gyors, kipróbáltuk, működik. Persze valódi tévén nézve élvezhetőbb a dolog. (Már vannak egyébként olyan ketyerék, amikkel az online letöltött film televiziókészüléken nézhető.) A Netflix amúgy is napi 1.3 millió levelet postáz, eggyel több vagy kevesebb nem számít.
Néha a film kicsit karcos, ilyenkor ablakmosóval még lehet életet masszírozni bele. Ha nem, vissza kell küldeni és küldik a következőt. Ha elvész, szólni kell és jön a pótlás. Bár ez nem gyakori. Nálunk egyszerre három film lehet - és van is. Átlagban hetente négy-öt filmet (dcd-t) nézünk meg. Négy éve van Netflixünk. Eddig egy dvd-t veszített el a posta.
Valamiért úgy érzem, a cég Magyarországon nem rughatna labdába.

1 megjegyzés:

ribizlifozelek írta...

Update: egy ideje Almarol (Macintosh) is megy az online filmnezes.