2008. május 25., vasárnap

A törölköző napja


Know where one's towel is
Originally uploaded by ribizlifozelek

Május 25 a törölköző napja. A törölköző az utazó legfontosabb felszerelési tárgya. Ahogy a Mester, Douglas Adams írja:

Egyrészt komoly gyakorlati értéke van: beletakarózhatunk, hogy meleghez jussunk, míg átugrándozunk a Laglan-Béta hideg holdjain; heverhetünk rajta, míg a Santagrinus-V ragyogó, márványhomokos tengerpartjain szívjuk a sűrű tengeri levego"t; felvitorlázhatjuk vele minitutajunkat, míg lefelé sodródunk a lassú, lomha Moth folyón, takarózhatunk vele, miközben Kakrafoon sivatagainak vörös csillagai ragyognak ránk, megnedvesíthetjük és fegyverként használhatjuk kézitusában, fejűnkre tekerhetjük, hogy távol tartsuk a mérges go"zöket, vagy hogy elkerüljük a Traal bolygó Mohó Poloskapattintó Fenevadjának pillantását (észveszto"en ostoba állat, azt hiszi, ha o" nem lát téged, te se látod o"t - annyi esze van, mint egy cipo"talpnak, de nagyon-nagyon mohó), veszély esetén vészjelzéseket adhatunk vele, és természetesen bele törölközhetünk, ha még elég tiszta hozzá.

Másrészt, és ez a fontosabb, a törülközo"nek roppant pszichológiai jelentõsége van. Miért, miért nem, ha a strag stoppos észreveszi, hogy a stopposnak van törülközõje, azonnal föltételezi, hogy fogkeféje, arctörlője, szappana, doboz kétszersültje, kulacsa, iránytűje, kötélgombolyagja, szúnyogriasztója, esőkabátja, űrruhája stb. is van. Sőt a strag boldogan odakölcsönzi a stopposnak a felsoroltak vagy egy tucat egyéb tétel bármelyikét, melyet a stoppos véletlenül "elvesztett". A strag úgy gondolkodik, hogy aki széltében-hosszában bejárja stoppolva a galaxist, nomádul és csövezve él, hihetetlen nehézségekkel néz farkasszemet, és győz, és még azt is tudja, hogy hol a törülközője - az igazán olyan valaki, akit komolyan kell venni.”?



A törölközőnapot pár rajongó találta ki. Ha szeretjük Douglas Adams-t, vigyünk magunkkal egy törölközőt. Meg csak úgy is. Jó védekező fegyver. Sose lehet tudni, ma van a jedi lovagok napja is. Hátha összeakadunk egy kötekedő lovaggal és nincs ott Yoda, hogy segítsen...

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Itt van a törülköző napjának hivatalos oldala.

ribizlifozelek írta...

Köszi ;)