2008. június 26., csütörtök

Szabad péntek, szabad szombat, szabad vasárnap


Unlucky church of St Stephen
Originally uploaded by ribizlifozelek

Olvasom a KDNP kezdeményezését, legyen a vasárnap szabad. Ne dolgozzunk vasárnap. Ne legyenek nyitva a boltok vasárnap. Rendeljük el törvényben, vasárnap minden legyen zárva, kivéve, ami társadalmilag hasznos.
Nem akarok demagóg lenni, és értelmezni a jelszót:
Szabad vasárnapot, térdre, imához!
(A mondat második felét még Viktor mondta egykoron, de mindegy.)
Elolvastam a KDNP weblapját a szabad vasárnapról. Figyelem, aki gyűlöli a felugró (pop up), egész képernyőt eltakaró izéket, rá ne kattintson az alábbi linkre ezek blokkolása nélkül!

http://www.szabadvasarnap.hu/

Fenti mondatomhoz hasonlóan az oldal tömény demagógia.

A vasárnapi munka tönkreteszi a családi és társas életet, ellehetetleníti a kikapcsolódást, a feltöltődést. A vasárnap is munkát végzőknél mérhetően lényegesen rosszabbak az egészségügyi statisztikák.

Tehát, a vasárnapi munka hibás a válások magas számáért, a magyarországi népbetegségekért. Szerintem a magas UV sugárzásért is. Az, hogy mindezek a tünetek a kádárista Magyarországon is megvoltak, senkit sem zavar az oldal szerői közül. Pedig akkor a boltok már szombat délben bezártak.

Igen, az emberek túlhajtszoltak és sokat dolgoznak. Azért, mert meg akanak élni. Mert jobban akarnak élni. A vasárnapi munka egy tünet. Reszket a parkonson kórós keze. Kötözzük le!

A vasárnapi munkaszünetnek komoly környezetvédelmi vonatkozása is van. Vasárnaponként a városokból kitisztulhat a szmog, országszerte jelentősen csökkenhet a zajterhelés. A környezetünknek is szüksége van hetente egy napra, hogy regenerálódhasson.

Ez is szép.
Ki ellen kel ki a KDNP? A multik ellen.

A multik el akarják hitetni velünk, hogy mindenkinek jobb, ha vasánaponként is dolgozunk.

Hol vannak a multik nagy boltjai? A választ megtanulhattuk a katekizmusból: Budapestet szovjet tankokként veszik körbe a bevásárlóközponok.
A vasárnapi bevásárlások környezeti terhelése nem a kimélni akart belvárosban csapódik le. A belváros hétvégente üres.

De tegyük fel, bezárják a boltokat. Mit csinának akkor a népek? Békésen ülnek otthon? Szerintem inkább elmennek valahova. Azaz áthelyezik máshova a környezeti terhelést. Miként ez egyébként is történik.

Jelenleg a kereskedelemben 20-25%-al dolgoznak többet az alkalmazottak hetente, mint azt az egyébként igen liberális Munka Törvénykönyve lehetővé tenné. A vasárnapi nyitvatartás korlátozásával csak a törvényes állapothoz közeledne a jelenlegi munkapiaci helyzet.

Igen, ez tetszik. Ott az állam, tartassa be saját törvényeit. Ellenőrizze a blokkolóórákat, nyilvántartásokat és büntesse meg jó vastagon azt a munkaadót, aki ilyemire vetemedik. Egy kereskedelmi egység - bolt - úgyse fogja azt mondani, hogy a magas magyar bérköltségek miatt átköltözik az újgur pusztákra. Gazdaságos? Nyitva van vasárnap. Nem éri meg? Bezár vasárnap.

Sajnos sok multinál valóban olyan alacsony a bér, hogy a munkavállalók rákényszerülnek arra, hogy vasárnap is dolgozzanak. A vasárnapi pótlék egy bolti alkalmazottnál átlagosan 1800 forint. Ennyit kap cserébe a munkavállaló azért, hogy nem lehet vasárnap a családjával.

Ez persze az állami szektorra is igaz. Mennyire is túlterheltek a magyar orvosok? Megint arról van szó. tartassa be az állam a saját törvényeit. Saját magával is.

Mindezek fényében el kívánjuk érni, hogy a vasárnap ismét valódi általános pihenőnap legyen, és csak azoknak kelljen vasárnap is dolgozniuk, akiknek a munkájára ténylegesen alapvető társadalmi szükséglet mutatkozik. Fel kívánunk lépni annak érdekében, hogy a vasárnapi munkát a társadalmilag feltétlenül szükséges mértékre szorítsuk vissza.

Mi az, ami társadalmilag feltétlenül szükséges?
Kellenek a vendéglők? És a kocsmák, ahol a vasárnapi asszonyverésre lehet előkészülni? A vonatok? A benzinkutak?

Én gyűlölök vásárolni. Utálok boltba járni. Nemcsak vasárnap, bármikor. Viszont néha kell. Ha megfizetik ezért az alkalmazottat, akkor miért ne menjen egy-egy vasárnap dolgozni, ha máskor kap pihenőnanpot?

Persze egy előnye lenne a vasárnapi zárvatartásnak. Többen lennének a Budapest Parádén és többen mehetnének el a Meleg Büszkeség Napjára is.


Gondoljuk végig, mit javasol a KDNP?

1 megjegyzés:

Ziebi írta...

Akkor a papok se dolgozzanak vasárnap. Vagy hogy is van ez?