2008. június 16., hétfő

Ingyér


Budapest
Originally uploaded by ribizlifozelek

Ma megint kaptam egy levelet a flickr belső levelezőjén. Pár napon belül ez volt a sokadik.
Igyóka-bigyóka online magazin - mint nálunk az index.hu - szeretné pár fotómat egy cikkhez. Természetesen ingyen.
Pár napon belül sokadszor felment a pumpa. Adva van egy rendes újság (már ha van ilyen egyáltalán), ami rendes szerkesztőt, rendes ujsagirót, lektort, webmestert alkalmaz. Fotóst nem akar. A nemzetközi adatbázisokbol nem akar pénzért fotót venni. Inkább az iró körülnéz a flickr-n és szépen elkezd kunyerálni. A legutóbbi kérte, mondjak már le javukra meghatározatlan időre a szerzői jogokrol. Ha már vagyok olyan kedves.
Természetesen ezeknek az újságoknak az alkalmazottai bizonyára ingyen irják cikkeiket, a szerkesztő imádja ujjbegyein érezni a billentyűzet simogató érintését, ezért dolgozik a lapnak, a webmester pedig pusztán hobbiból buherálja nekik napi 10 órában a bitet.
A folyamat a Birdirbir cimű török gyermekújsággal kezdődött. Aztán jöttek szépen sorjában a többiek. Ezeknek az online újságok a képek további felhasználásának jogát is kérik. Természetesen mindannyian ingyen kérnek mindent. Esetleg dicsőséget kinálnak. Volt olyan, aki felajánlotta, hogy küld egy tiszteletpéldányt. Mástól kedvezményes áron lehetett megvenni a lapot. Volt, aki ezt se ajánlotta fel.
Néha az a gyanúm, ezek a cégek a fotós helyett egy olyan embert alkalmaznak, aki a flickr fényképtengerében keresgél.
Ingyen az én fotóimra nem számithatnak.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

de nem mondtad, hogy jópénzér' az övék lehet?

ribizlifozelek írta...

Megmondtam.
Ilyenkor mindig azzal jonnek, hogy ok non-profit szervezetek. Amikor rakerdezek, kiderul, hogy "nonprofit" hirportalokrol vagy divatlapokrol van szo. Esetleg utazasi irodakrol, akik a honlapjukra tennek ki a kepeimet.