2008. június 8., vasárnap

Uj ketyere


Piggy
Originally uploaded by ribizlifozelek

Regota keresunk valamit, amivel barhol tudjuk tolteni a rengeteg elektromos ketyerenket.
Mar sok mindent beszereztunk, hogy aramot csiholjunk. A beszerzesek nemelyike hasznalhatatlan szemetnek bizonyult. Masok azonban remekul mukodtek.
Meg Bostonban vettunk egy napelemes toltot, ami a magyarazat szerint villanyfenynel is tolt. (Termeszetesen keves annal pazarlobb dolgot tudok elkepzelni, hogy egetek egy villanyt, hogy annak fenyebol aramot csinaljak, de mi a napbol arado csodas fenyre gondoltunk es megvettuk a toltot.) A tolto csodasan toltott. Kezdetben egy baja volt csak: a begyujtott villanyt nem volt hajlando a ketyereinkbe atcsepegtetni. Aztan egy nap kinn maradt a napon es a hotol szetesett. Szerencsere a gyarto szonelkul visszavette es visszaadta az arat.
Kesobb keritettunk egy kulteri hosszabbitonk, amivel a kemping aramet be tudjuk vinni a satorba. Termeszetesen a 14 meter hosszu kabel vizhatlan. A sator oldalan pedig termeszetesen van egy kis tepozaras zseb, ahol be tud jonni az aram.
Sajnos az akkumulatorok nem mindig a kempingben szaradnak ki. Az elet pedig mobiltelefon(ok), PALM(ok), fenykepezogep(ek) es laptop(ok) nelkul siralmas. Lemerult PALM-okkal, fotomasinakkal, telefonokkal es laptopokkal pedig meg siralmasabb. Nezegettuk az osember tuzgyujto technologiajat idezo tekero aramfejlesztoket, de ezek meg a mobiltelefonokkal sem nyujtottak meggyozo teljesitmenyt. Vettunk viszont szivargyujtoba dughato atalakitot. Menet kozben a szivargyujtobol a kutyu segitsegevel rendes 110 V folyt. Csodas szerkezet volt, csak egyszerre csak egy valamit lehetett bedugni, masfelol pedig a nagyobb toltok fekezeskor kirantottak a jo 40 centi hosszu szerelvenyt a SAAB szivargyujtojabol. A DODGE-ban mar aramforras volt, ide picit jobban be lehetett dugni az atalakitot, de meg mindig nem volt tokeletes, csakugy, mint a Fordban. (Ekkor kezdtunk azokba az autokban gondolkodni, amikbe a gyarto normalis konnektort szerelt.)
Sok helyre azonban az ember nem tud se autot, se aramot vinni magaval. Egy ismerosunk az oserdobe, terepmunkara rendelt maganak egy hordozhato akkumulatort, amit halozatrol toltott es amivel a laptopjat eletben tartotta a dzsungelben. Ilyen akkut kerestunk. A legtobb sajnos olyan volt, hogy a laptop kiszedett akkujat kellett racsatlakoztatni. Ilyent nem akartunk venni, mert akkor a beruhazast egy laptopakkuval is meg kell fejelelni. Kulonben is a tagabb csalad tulajdonaban osszesen het laptop van. Noha ezek 3 gyartotol szarmaznak, nincs bennuk ket egyforma akku.
Az Alma-bolt nem tudott semmirol. Az Amazon nem kinalt alternativat. Aztan New Yorkban a repteren veletlenul meglattuk a Rofit. Ronda disznokepe van, 100-240 voltrol toltheto es - adapterrel - europai es amerikai dugot lehet BELEDUGNI. Raadasul van rajta ket USB kimenet is, amirol iPodot, PALM-ot lehet tolteni. Motorola okostelefont nem, mert annak a programozoja nem volt okos es nem gondolt arra, hogy csinalmanyat valaki nem szamitogepbe, hanem egy hordozhato akkuba dugja be. Amikor valamihez csatlakoztatjak, a Motorola kiabal:
- HalloMoto, en Motorola vagyok, ki vagy?
Ilyenkor egy szamitogep felel, aztan lehet tolteni, adatot mozgatni, stb/ A Rofi csak aramot ad, mire Moto sertodotten bezarkozik.
Ennek ellenere zsenialis a ketyere es nagyon szeretjuk. A Motorola meg fulladjon meg.

Nincsenek megjegyzések: