2008. június 4., szerda

Szomjan halt a Mikszath teren - Kultursokk 3


Budapest
Originally uploaded by ribizlifozelek

Par honapig Magyarorszagon leszunkk. Ez alatt az ido alatt Utah helyett arrol irunk, milyen itthon. Mi tetszik es mi nem. Mi lepett meg es mi nem. Tudom, Kelet-Europa alapszabalya, semmin sem szabad meglepodni, es mindent el kell fogadni ugy, ahogy az Uristen megteremtette es/vagy a Turul kitojta, de akkor is fenn szeretnem tartani magunknak a morgashoz valo jogot.

Amikor hosszu ido utan hazajovok, mindig azt kerdezem magamtol, kollegaktol, baratoktol, mi valtozott itthon. Altalaban azt mondjak, semmi. En mindig tamaskodom, egy majd' ketmillios varos 8 honap alatt rengeteget kell valtozzon. Errol, madj ha jobban korulneztem, jo sokat fogok irni.

Tegnap este viszont talaltunk valamit, ami biztos nem valtozott.

Egyik kedvenc belvarosi terem a Mikszath ter, foleg, amiota megcsinaltak a kornyezo utcakat es es a Szabo Ervint is a vilag egyik legkellemesebb konyvtarava restauraltak. A Mikszath ter szep. Kutyaval is le lehet ulni a teraszokra. Idealis osszefutni a baratokkal.

A teraszokat magukat nem szeretjuk: tavaly orakat kellett varni, hogy eszrevegyenek minket. Most a kezdet sokkal biztatobb volt: zaros idon belul eszrevettek minket (10 perc - nem vagyunk hamari nepek), ki is hoztak mindent viszonylag gyorsan. Aztan uldogeltunk, beszelgettunk. Yoda tarhalni probalt, mi beszelgettunk es parizerrel tomtuk az allatot.

Aztan bovult a tarsasag. Tobben lettunk. A pincer nem jott. A pincerlany sem jott. Beszelgettunk tovabb. Multak a percek, az orak, es nem jott senki. Pedig penzt akartunk kolteni. Penzt akartunk adni nekik. De semmi sem tortent. Ultunk, beszelgettunk, elmeseltuk eletunket, ujabb baratok jottek, paran elmentek, nehanyan veletlenul lattak meg minket. A pincerrel ez meg veletlenul sem fordult elo.

Aztan veletlenul, par ora mulva, megkerdezte, hozhat-e valamit. Rendeltunk meg. Aztan beszelgettunk, beszelgettunk es vegul mentunk volna haza. Kertuk a szamlat.
Aztan beszelgettunk, beszelgettunk, beszelgettunk. Es nem tortent semmi. Fel ora mulva kiszamoltuk, pontosan mivel tartozunk, aztan eljottunk.

Tenyleg nem valtozott semmi.

Nincsenek megjegyzések: