2008. június 20., péntek

Flash és intro


Tired of work
Originally uploaded by ribizlifozelek

Meg szerettem volna nézni, mi is jelent meg az ünnepi könyvhétre. (Tudom, az én bajom, minek olvasok annyit.) Ajándékba is szerettünk volna könyvheti könyvet venni. (Azért könyvhetit, mert az majdnem biztos, hogy új és nincs meg.)
Rákerestem az ünnepi könyvhétre. Egyből megtaláltam az oldalát. Egyből rákattintottam. Egyből lefagyott a gép.
Tudni kell, nem cseréljük le évente informatikai eszközeinket. A családi géppark egyik legrégibb egységét, egy hétéves Fujitsu laptopot rendszeresen használunk. Ha extrém helyre utazunk, egy ősrégi, kilencéves Compaq jön velünk. A jelen bejegyzést egy hatéves, másfél kilós Fujitsun vetem képernyőre. Mindannyian köszönik, jól vannak. A rájuk telepitett programok futnak, időnként frissülnek, teszik a dolgukat. Nagynéha kipucoljuk a gépeket, kiszedjük belőlük az e-szemetet, aztán gürcölnek tovább. Az akkuk már nem tökéletesek, a hétéves Fujitsu még elvonszolja magát egy órán át, a fiatalabbik takarékos üzemmódban másfél órára van hitelesitve. A Compaq akkuja pár éve egyszerűen elhunyt. (Egy éve nyáron egy konferencialátogatás alatt ezen a Compaqon fordítottam le egy fél könyvet egy bukaresti bérelt apartmanban.)
A gépek működnek. Szöveget szerkesztünk rajtuk, zenét hallgatunk, néha filmet nézünk, sokat netezünk.
Ilyenkor ér néha egy-egy kellemetlen meglepetés. Főleg kelet-európai webdesignerek úgy gondolják, hogy a legjobb honlap tele van flash-sel, forgó-morgó csili vili alkalmazással, felugró ablakkal, filmmel. Ezeket ők saját szellemi gyermekeiknek tartják és sokszor esélyt se adnak az egyszerű, mezei júzernek (lúzernek?), hogy lelőjék (skip flash vagy skip intro). Nem, ezt tessék végignézni. A régi böngészők, gépek, esetleg nem windowsos alkalmazások meg ilyenkor egy halk sóhajjal fagynak. Állnak le. Halnak ki. Főleg, ha közben mást is nézünk.
Sok oldal -főleg az ilyenek- a legmodernebb programra készül. (Lásd a kormányszóvivő csodás oldalát, ami még az Explorer régebbi verzióját se tolerálja.)
Az unnepikonyvhet.hu nem egy weboldal. Egy állatorvosi ló. Először lefagyott az intro. Aztán lefagyott a felugró lista. Aztén többet nem fagyott le, mert máshol megkerestem a listát.
Általában, ha ilyen oldalakba botlom, nem erőltetem tovább a dolgot. Legtöbbször ugyanis vásárolnék tőlük valamit. Nem tudom megnézni? Nem veszem meg. Legalábbis nem ott. Valamiért az Amazon.com mindenről elérhető és működik. Venni is majdnem mindent lehet rajta.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Az intro nem erdekel, nem ertem, miert kell pergo szamsorokat nezni. Ujdonsag? Erdekesseg? Hogy egeszen a 79-ik, amelyik a 78 utan, ami a 77 utan, stb kovetkezik?

Es miert kell raklikkelni, h tovabb? Azert jottem a lapra, mert meg akarom nezni. Nem rogton klikkelni akarok, h megnezhessem, mi van ott.

A tovabbra egy uj ablak pattan fel, ami raadasul kisebb (Mac, firefox regi verzio), mint az eredeti. Miert? Miert nem megy a link egyenesen tovabb?

A menuk folul vannak, ok. De miert van baloldalt egy szeles, semmitmondo sav?

Es a fooldalom az informacio miert (?????????) pdf-ben van? Html smafu? Ami nem flash vagy pdf az figyelemre se melto?

Gyorsan be is csuktam mind a ket oldalt. Barmi informacio is van ott, annyira nem erdekel.

ribizlifozelek írta...

Ezek szerint semmit sem vesztettem vele. Koszi!