2010. június 18., péntek

A szenátor és a zsaru


Road
Originally uploaded by ribizlifozelek

Killpack utahi mormon szenátort ittas vezetésért januárban tartóztatták le.

A szenátor még akkor lemondott mentelmi jogáról - ami csak ülésszakban jár neki. Másnap Killpack lemondott minden közfunkciójáról is.

A sajtó ugyanakkor már az ügy kirobbanásakor kérte a rendőrautó fedélzeti kamerája által rögzített felvételének nyilvánosságra hozatalát. A volt szenátor ügyvédei ezt megprobálták megakadályozni, sikertelenül.

A közel három órás felvétel nyilvános.
Érdemes a vágott verziót megnézni: a három óra jelentős része azzal telik, hogy a letartóztatott szenátor ül az autóban, a rendőr pedig várja a vérvételt lehetővé tevő elektronikus bírói végzést.

Az általam belinkelt video kilenc perces. Az eleje kicsit unalmas, bár érdekes, ahogy a fickó igyekszik eltalálni az orrát a kezével. (Amerikában a rendőrök nagyon kevés helyen szondáztatnak, ha valaki gyanús, az végig kell menjen egy egyenes vonalon, felemelt lábbal kell számoljon, stb. A szonda drága, a vonalhúzásra használt kréta meg ingyen van. Természetesen senkit sem dugnak börtönbe azért, mert nem kötáltáncos: a megbukik, jön a vérvétel.)

A szenátort a rendőr végül megbilincseli és amikor picit ellennáll, a rendőr rászól, maradjon nyugton, vagy megtézerezi. Ha meg nem engedi a vérvételt - aminek elvégzésére már volt bírói végzés -, majd hív négy markos zsarut és ők lefogják.

Ezért tetszik nekem ez a kicsit unalmas video.
Nagyon szeretném, ha a közlekedési és egyéb szabályok ellen vétő, ittasan vagy meztelenül vezető magyar politikusok is ilyen kisfiúk legyenek a közrend éber őrei előtt.

4 megjegyzés:

Ziebi írta...

És ezekről mindig készül video felvétel?

NP írta...

Érdekes és roppant tanulságos, belegondoltam, ez hogy zajlana Ukrajnában, ahol a politikusok kiskirályok?

Ypszi írta...

Ziebi
tudtommal MINDEN amcsi rendőrautóban van kamera, és rögzíti az eseményeket.


A tézerezés az a sokkoló használatát jelenti? Vmiért arra tippelek.

ribizlifozelek írta...

Ziebi, igen.

Observer, van egy olyan érzésem, hogy egyes helyeken fordítva történne.

Ypszi, igen.