2012. január 5., csütörtök

Elrontott sütemények temetője - kenyérpuding

Swedish sweets

Sejthettük volna. Túl szép volt, hogy igaz legyen. A skandináv recept mindent ígért. Könnyen elkészíthető finom süteményeket egyszerűen és gyorsan.

Igaz, könnyen elkészültek. Gyorsan is, de nem voltak finomak. Természetesen lehet, félreismerjük a skandináv sütemények lelkét és az Odin asztalánál társalgó vikingősöknek ez a finom sütemény. Ülnek a vikingfiak a több hónapos éjszakában hosszú szakállukkal rögzítve magukon a medvebőrt és fejszével kapnak össze az utolsó süteményen - ami nehéz és kemény, de csak azért, hogy ki lehessen bírni a júliusi tavaszig.

Vagy csak mi rontottuk el a sütit.

Ilyen esetekben kell az elrontott süteménykupacból kenyérpudingot készíteni.

Örök családi vita tárgya, hogy a kenyérpudingba mennyi cukrot kell tenni. Szerintem sokat: a kenyérpuding lényege, hogy cukorral, mazsolával elnyomjon minden egyéb ízt, de ezek kenyérpuding-filozófiai eszmefuttatások. A gyakorlat időnként más.

Look at me!


Kenyérpuding

- 6 cup elrontott sütemény (vagy szárazkenyér). Kockákra tépkedve.
- 2 cup cukor
- 5 tojás
- 2 - 2.5 cup tej
- 2 kanál vaniliakivonat
- 1/2 cup barnacukor
- 1/4 cup vaj
- 1 cup pekándió (opcionális)
- mazsola (opcionális)

Sauce for bread pudding


Szósz (opcionális)

- 1/2 cup kristálycukor
- 1/2 cup olvasztott vaj
- 1 összevert tojás
- 2 kanál vaniliakoncentrátum
- 1/4 cup brandy

Szósz
Mindent összekeverünk és közepes hőmérsékleten kevergetjük. Ha elkészült a kenyérpuding, ráöntjük. Hidegen, melegen, édesen fogyasztjuk.


1. Sütőt 350 F fokra melegítjük és kivajazunk egy tepsit.
2. Összekeverjük a cukrot, a tojásokat, a tejet. Hozzáadjuk a vaniliát.
3. A kencét ráöntjük a süteményre.
4. Tíz percet hagyjük a masszát tejben fuldokolni.
5. Egy másik edényben barnacukrot, vajat, apróra vágott (pekán)diót és mazsolát keverünk össze. Ezt ráöntjük a kenyeres masszára. A tetejét még megszórhatjuk egy kis extra barnacukorral, hogy több íze legyen (vagy ne legyen).
6. 35-45 percig sütjük.
7. Szósszal vagy szósz nélkül megesszük. Ízlés szerint tehetünk rá tejszínt, konyakot, csokoládéöntetet. Legalább annyival gusztustalanabb az eredeti skandináv sütinél, amennyivel finomabb.

Bread pudding

2 megjegyzés:

olajbogyó írta...

pedig milyen szépek ezek a csigák... lehet hogy csak nézegetni kell őket

ribizlifozelek írta...

Ezeket csak nézegetni lehet. Műalkotások.