2012. január 9., hétfő

Saskapu

Eagle Gate

- Mi ez a birodalmi sas?

Már első belvárosi sétánk alkamával is döbbenten néztük a hatalmas fém alkotmányt Salt Lake City közepétől keletre. A Saskapu, helyi nyelven az Eagle Gate nagy, drabális és nagyjából annyira kecses, mint egy betontömb - ha élhetek ezzel a képzavarral egy fém alkotmány kapcsán.

Eagle Gate

Alaposabb megfigyelés után rájöttünk, a sas (Sas?) egy méhkason pihen (méhkast tart karmai között?). Emellett, ahogy ez egy ilyen madártól elvárható, büszkén sasolja a State Street-et és néz bele a messzeségbe. A State Street a világ egyik leghosszabb egyenes utcája, szóval, van hova nézzen. Nézés közben a sas fenekét fordítja a Parlament fele. Lehet, ez azt jelenti, hogy a szövetségi államot, Amerikát jelképező sas tojik az állam kupolájára, miközben azért a erőteljesen megragadja a mormonokat. Vagy az egyház tojik az államra és a sas fészke az egyház. A lehetőségek száma legalább annyira nagy, mint maga a kapu.

Eagle Gate

A kaput valamikor Brigham Young építette házai mellé. A State Street akkoriban, az 1800-as évek közepén itt ért véget és nem is hívták State Streetnek. Az utcát akkor még 100 South-nak nevezték.

State Street

A kapu őse volt a bejárat Young birtokára. Amikor a mormon telepesek leereszkedtek a völgybe, demokratikusan elosztották a területet egymás közt és gondosan ügyeltek arra, hogy az életet jelentő vízforrások ne kerüljenek magánkezekbe. Az egyik legfontosabb patakvölgy, a City Creek így Youngé lett. (Kellett a víz az éjjel nappal üzemelő mosodába az ötvenöt feleség mellé.)

Lion House

A víz valóban köztulajdon volt: gondosan elosztották a várost behálózó öntözőrendszer segítségével, hogy mindenki tudja öntözni a konyhakertjét.

City Creek Canyon

Ha azonban valaki fel akart menni a kanyonba, akkor fizetnie kellett. Young halála után megnyitották az utat a City Creek Canyonba. Egy szűk, kétsávos utca indult fel a hegyek közé. A forgalom békésen elfért a Sas alatt mindaddig, amíg fel nem építették a Parlamentet a State Street végére. Ekkor szétszedték a kaput és megcsinálták nagyobba. Alig lett kész,egy teherautó elnézte a kanyart és sikeresen leparkolt a jobboldali kapuoszlop helyére. A helybeliek jelesre vizsgáztak problémamegoldásból: a kaput fémből építették újjá, remélve, hogy ez megfékezi a dühöngő teherautókat.

A hatalmas kapu és a jókora sas azóta is ott nézi a belvárost és figyeli az óvatlan turistákat, akik életüket kockáratéve igyekeznek lefotózni a büszke madarat.

Eagle Gate

2 megjegyzés:

Unknown írta...

Mit is mondtál? Mikor jelenik meg a könyved? Dedikált példányt lehet kérni?

ribizlifozelek írta...

Majd szólok :)