2008. június 21., szombat

Füstölgés


No smoking
Originally uploaded by ribizlifozelek

Megbotrankoztatom a T. olvasót, barátokat, ismeretlent.
Budapesten büdös van.
E megállapitásban nincs semmi értékitélet, nacionalizmus, magyarellenesség, politika. Ténymegállapitás. Budapest büdös.
Nem a hajlétalanokra, szemétre, Dunára gondolok. A levegőre. A budapesti levegő politikamentesen büdös. A budapesti levegőbe juttatott égéstermékek büdösek.
Nem tudom, pontosan ennek mi az oka. Az autók már nem annyira öregek. Talán sok az öreg diesel. Talán valami van a benzinben. Bécs például nem büdös. Zürich sem. Madrid és Barcelona meg Belgrád se. A szmogriadó ellenére Salt Lake City se az. Budapest igen. Ezért gondolok a benzinre. Az országban elpöfögött összes üzemanyag a MOL finomitóiból csepeg. Lehet, onnen van a szag.
Meg a bagóból.
Magyarországon az emberek jó része bagózik. Az, hogy Spanyolországban még többen bagóznak, nem vigasz. Az se vigasztal, hogy Calcutta külvárosai is iszonyú büdösek lehetnek. Jelenleg Budapesten élek és itt van büdös. Ez a hazám és a hazám büdös. Lehet, hazaszeretetből ezt nem illene kimondani, de sajnálom. Az orrom mást mond, mint a szivem. Bárhol ülök, a városi szmogon átszivárog a cigi bűze.
A dohányosok érveit ismerem: joguk van dohányozni. Szegényeket amúgy is kitiltották a vendéglőkből, most én a teraszokról is el akarom űzni őket. De ha egyszer az emberiség egy részét zavarja, miért ne? Dohányozzanak utcán, dohányozzanak olyan vendéglőkben, amik csak dohányzók (tessék módositani a törvényt), dohányozzanak otthon, az autójukban. Ne ott, ahol másokat zavarnak vele. Az egyéni szabadság a többi egyén intimszférájáig terjed. Igya focilabda méretűre a máját. Lője szét a vénáját. Cigizze rákosra a gégéjét. Joga van hozzá. Az ő teste, lelke, élete. Engem ne zavarjon vele, az én testem, az én életem.
A benzinbe meg tessék mást keverni.
Mindjárt kellemesebb lenne a város.

4 megjegyzés:

Ziebi írta...

Ribizli for President :D

ribizlifozelek írta...

Melyik tárcát kéred? Oktatásügy jó lesz?

Névtelen írta...

budapesten, vendéglátó helyeken nincs betiltva a dohányzás. sztem amúgy be kéne. de mindenhol. a dohányosok meg tévednek, nincs joguk doányozni ott, ahol másokat ezzel zavarnak.

ribizlifozelek írta...

E, igazad van tiltsak be.
Viszont legyenek csak dohanyzo ettermek. Ott a szellozorendszer a sajat fustjuket is visszafujhatja nekik :)