2007. december 3., hétfő

Birdirbir


Budapest
Originally uploaded by ribizlifozelek

Birdirbir

A minap a flickr postafiókban találtunk egy érdekes levelet. A Birdibir című török gyerekújság küldte, hogy szeretnék pár képünket a Dunáról megjelentetni. Fizetni sajnos nem tudnak érte, de ajándékként küldenek egy példányt az újságból. Még a nevünk is ott lesz a közreműködők között.
Megnéztük a Birdirbir honlapját. Nem sokat tudok törökül, csak a mi rám ragadt. Szókincsem jórészt szám- és főnevekből áll. Valamikor tudtam a számokat egytől ötig (egy boltban nagyjából ennyi kell), a hetet (Yedikule, am. Héttorony), a tizet, az ezeret (ilyesmik vannak a pénzeken). A főnevek a vásárláshoz és a szálláskereséshez kellettek: tej, kenyér, gyümölcsök, mazsola, szoba, éjszaka stb. Pár melléknév: szép, jó, rossz. Rámragadt pár udvariassági formula, jónapot, kérem, köszönöm. Egy valamiben Tarzanon is túl teszek: igét azt egyet se tudok törökül. Kárpótlásul tudok olyat, hogy Orman Genel Müdürlüğü, ami Erdészeti Főigazgatóságot jelent (lásd Ormánság). Szóval nem vagyok egy ász, de azért egy birtokos esetet gond nélkül megértettem az újság honlapjáról: Reklam Terifesi.
Ez az újságírásnak egy igen költséghatékony módja, a lapban vannak fizetős reklámok és ingyen szerzett képek. Persze a májunknak nagyon jól esne, ha lenne egy példányom a lapból, ahol a nevünk pont a szerkesztő és korrektor (Redaksiyon ve Tashih) után jön. Ahhoz viszont mindketten öregek vagyunk, hogy szellemi tulajdonunkból (vulgo fénykép) más úgy csináljon pénzt, hogy nekünk csak a dicsőséget hagyja.

Nincsenek megjegyzések: