2008. december 27., szombat

A jó recept


Double Apple Pie
Originally uploaded by ribizlifozelek

Pár napja kerestem egy receptet és rengeteg minősíthetetlen leírást találtam.
Sok-sok receptet olvastam, valamennyivel kevesebbet megcsináltam több-kevesebb sikerrel. Volt ami után az összes ujjunkat leszopogattuk, máskor meg Yoda undorral bemenekült a másik szobába.

Sok recept és szakácskönyv szerző pár apróságot elfelejt. Az egyik ilyen apróság, hogy a világ változik. Nem arra gondolok, hogy az erkölcsök romlanak, fogy az olaj és a kőbalta feltalálása óta romlik a gazdasági helyzet. Hanem arra, hogy egyrészről manapság nagyon kevesen nőnek fel konyhában. Tehát a főzés egy csomó misztikus varázslatszóval lepi meg a kezdő szakácsot. Megfuttatjuk. Megdinszteljük. Megpároljuk. Bepanírozzuk. Manírozzuk. Hogy csak első konyhai rémálmaimat meséljem el. Aztán blansírozzuk, lepirítjuk zsírjára, dekantáljuk. Irdaljuk (annak a kezét, aki ilyeneket mond, azt).

Ha a kezdő mindezen átrágta magát és nagy nehezen megtudta, melyik varázsszó milyen rusnya féreg megigézésével jár együtt és még nem ugrott le a Mekibe ebédelni, felbukkan a következő ellen.

A kész tésztát sütőben megsütjük.

Ennyi.
Nem cifrázzuk. Semmi előjáték. Csak durr bele a közepébe.
Megsütjük.
Esetleg előmelegített sütőben megsütjük.

Pletykás vagyok. Mindig az érdekel, ki, kivel, mikor, hányszor.
Azaz mondja meg szépen a szerző, hány fokon és mennyi ideig.

Tudom, amikor az ősszakács lemászott a fáról, akkor még tábortüzön csinálta hortobágyi palacsintát, de elárulom, a gáztűzhelyek tekrentyűje segítségével egész pontosan be lehet állítani a hőmérsékletet. Sőt, elektromos sütőben még pontosabb értékekkel lehet operálni.

Ilyenkor mondják, hogy ezt az ember érzi. Megmondom, mit érez az ember: a szálkát, ami belemegy az ujjába. Száz sütemény után a profi szakács bekötött szemmel és zsebre dugott kézzel, a fenekével állítja be a gombokat és ellenőrzi a hőmérsékletet. Addig nem.
Nem a saját káromon akarom megtanulni és szegény érzékeny Yoda füle hallatára nem mondok csúnyákat.

Yoda sleeps

Ezért népszerű Jamie Oliver, ezert szeretik a Joyt. Nem misztifikálnak. Tudják, sok ember életéből ez kimaradt és más készségeket sajátított el helyette, pl tud bánni a számítógéppel. Megmondják, ezt csinálod, annyit beleteszel, ilyen melegre állítod. Megeszed. Kész.
Aztán pár év után megy magától és nem kell bötű szerint követni a használati utasítást. Addig kell ez a mankó.

Szóval, mindenkinek, akik ilyeneket írkál, ajánlom az elefántormány receptjét:

Végy egy elefántormányt (vigyázz, a legtöbb elefánt nem adja könnyen az ormányát), kapd fel és fűszerezd könnyedén ízlés szerint megfelelő fűszerekkel, majd süsd meg.

Kész!

2 megjegyzés:

Peter Barabas írta...

Kész, ezen kifeküdtem :DDDD

ribizlifozelek írta...

En a post otletet ado recepten...