2008. december 9., kedd

Magna I


Cinema Paradiso
Originally uploaded by ribizlifozelek

Egyszer már átautóztunk Magnán, de most visszamentünk, hogy jobban körülnézzünk.

Magna érdekes hely. Még Eurékánál is borzalmasabb és érdesebb. Egyfelől nem a fészkes fenében van, nem az emberi civilizáció utolsó bástyája - azaz első porfészke, hanem Salt Lake City elővárosa, alig 15 km-re a központtól. Másfelől sokkal izgalmasabb a fekvése.

Magnát egyik oldalról a világ legnagyobb külszini fejtése határolja. Másik irányból a világ legnagyobb külszini fejtésének meddőhányója veszi körül. A városkába vezető út melletti sineken több kilométer hosszan parkoltak a kénsavval töltött tartályvagonok. A városka főutcája felett pedig várkastélyként trónol egy bányaüzem.

Magna's Castle

Magna nem egy elegáns villanegyed.
A várost a mormonok alapították a 19. század közepén. Optimisták voltak és a sivatag közepén lévő kis telepet Pleasant Greennek nevezték el.
A századforduló megnyitották a bányát és a falut átnevezték Magnára.
Találóbb név volt. A bányászváros virágzott. Idővel pedig Salt Lake City bolygóvárosa lett. A környező lakóparkokba (értsd: lakó van, de park nincs) alsó-középosztálybeli családok költöztek. A South Parkot idéző település nem népszerű, de olcsó.

Az itt élők érzik, valami nem kóser városukkal. Dolgozni, tanulni, vásárolni mind Salt Lake Citybe járnak. Emiatt a főutca olyan, mintha egy kísértetváros lenne. A boltok bezártak, összedőltek.

GE...

A kilencvenes években megpróbálták feltámasztani helyi kereskedelmet, pár épületre emléktáblát tettek ki, kipofozták a hetvenes évekbeli boltokat, amik aztán jórészt csődbementek.

Abandoned laundry

De a bánya maradt.


UPDATE: Tizenkét évvel e bejegyzés leírása után Magna volt egy 5.7-es földrengés epicentruma és a főutca több háza megsérült.

Nincsenek megjegyzések: