2008. december 12., péntek

Yoda szókincse

Yoda

Yoda nem lebecsülendő intellektuális képességekről tesz tanubizonyságot. Magyar szókincse folyamatosan bővül, igaz, rengeteget beszélgetünk és ilyenkor rengeteg minden ragad rá. Az is igaz, hogy Yoda mester rengeteget tanul egyedül is. Olvasgat, jegyzetel, gyakorol.

Reading Ancient Ruins of the Southwest

Az alapszókincs meglehetősen tág. Természetesen benne van az "ül" és a "fekszik" szó, mert hát ez a szocializáció alapfeltétele. Ugyancsak a társadalmi érintkezést könnyíti meg a "pacsi" szó. A kézfogás ősi üdvözlési gesztus. Ugyanakkor a "pacsi" az öltözéskor is fontos. A szolgák (mi) így kérjük meg az uraságot, hogy bújjon bele a ruha ujjába.

Yoda a navigator

A "másik láb" utasítás is az öltözködéshez kapcsolódik. Ilyenkor kell megemelni a másik mellső lábacskát, hogy a szolgák becsúsztathassák a dzsekibe.

A "fordul" szónak nincs sok gyakorlati jelentősége, inkább csak egy közbülső állomás az elképesztő fontossággal bíró hasvakarás fele.

Természetesen kihagyhatatlan a "gyere" utasítás. Ilyenkor fog történni valami pozitív. További alapige a "menjünk" illetve a "megy" szó többi ragozott alakja. Teljesen egyértelmű, hogy ilyenkor megyünk járőrbe (sétálni). Amint kiejtjük e szót, Yoda azonnal figyel, talpra ugrik és készülődik.

Let's go!

Ha kocsival megyunk, az ajtó kinyitása után, a személyzet felszereli a pokrócot az ülésre, ezt követően hangzik el a "beszállhatsz". Ha kiszálláskor még valamit tenni kell, például megkeresni a sapkát, elhangzik a "várj" kifejezés. És Yoda vár.

A mindennapi élet elengedhetetlen kelléke még az "együnk". Talán ez a legfontosabb elsajátított kifejezés. Amint egy hosszú délelőtt végén felsóhajtok, "na, együnk valamit", azonnal vége a délelőtti szunyókálásnak. Harapunk valami és utána kezdődhet a délutáni szieszta.

Yoda sleepy is

8 megjegyzés:

Névtelen írta...

Majd telefonálok Yodának és én is beszélgetek vele.

Cinkapanka . . . írta...

A Yoda-s postok a kedvenceim. :)
Tünemény!
Öbi-nél (my kutty: http://href.hu/x/7n8t) ki sem kell ejteni a kaja szót. Ha kimegyek a konyhába már jön is és szuggerálja a polcot. Kifigyelte, hogy ott a kutyakeksz.

Peter Barabas írta...

Hiányzik Yoda :)

ribizlifozelek írta...

Parmezan, Yoda most monda, hogy varja a hivast!

Cinkapanka, Obi es Yoda nagyon hasonlitanak egymasra. Egyforman mukodik az agyuk is. Mindig a falatkakra gondolnak.

Peter, gyertek, nezzetek meg.

aGinger írta...

Ez a kutya egy igaz dög, a szó legeslegjobb értelmében (mint imádnivaló, aranyos, gyomroznám)... :D

some woman írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
v írta...

iszonyat joarcnak tunik ez a joszag! imadom! pityu imadna! neha pityut is yodazzuk..., de pityu csak angolul ert..., magyarra egyaltalan nem hallgat. nemtom miert.:(

ribizlifozelek írta...

aGinger, szerintem orulne neki.

V,igazad van, nagyon jo arc :)
Lehet, Yoda szivesen tanitana Pityut magyarra, elvegre haromnyelvu. Eredetileg spanyolul beszeltek hozza, aztan angolul, most magyarul.