2007. december 5., szerda

Tooele Army Depot


Tooele Army Depot
Originally uploaded by ribizlifozelek

Tooele Army Depot

Valamelyik kirándulás alkalmával autóztunk el a pusztában a Tooele Army Depot mellett. Tooele Salt Lake City egyik elővárosa az Oquirrh-hegység lábánál, a sós sivatag peremén túl. (Ez úgy hangzik, mint egy rossz bevezető mondat a Csillagok háborúja -3. részéhez.)
Mivel szeretek mindenfélét összeolvasni a környékről, tudtam, mi ez a katonai támaszpont. Utah különben tele van katonai létesítménnyel – legalább használja valaki a sivatagot. Errefele próbálnak ki mindenfélét, ami robban, de kutattak itt biológiai és vegyi fegyvereket is. Ennek mellékhatásaként pár évtizede egyszercsak egy városban minden birka megdöglött. Lehet, valami birka nép ellen bevethető anyag szökött ki a raktárból...
Tooele-ben hasonlóan ronda dolgokat tárolnak: itt van az ország legnagyobb vegyifegyver készlete, amit apránkét égetgetnek el mindenféle spéci kemencében. (Nem tudom, olyankor történik-e valami a birkákkal.)
Sok szakértő útálja a raktárat, mert hogy földrengéskor megsérülhetnek a bunkerek, de hát eddig sem lett baj. Pár száz mérfölddel arrébb él egy indián törzs, ők felajánlották földjüket (helyesebben sziklájukat) felesleges hasadóanyagok tárolására. Majd őket is megnézzük egyszer, mielőtt jön egy földrengés.

Nincsenek megjegyzések: