2011. november 19., szombat

Méhkasok

Budapest

Nyár. Budapest. Meleg. Belváros.

A két olvadozó lélekvadász döbbenten fotózta a homlokzatot. Látszott rajtuk, névtáblácskájukat lecserélnék egy teleobjektívért. A hazai látvány fellelkesítette őket és még a forróságról is megfeledkeztek.

Egy méhkast fotóztak lelkesen.

A méhkasból nem hangzott se döngicsélés, se zümmögés. A méhkas egy egykori takarékpénztár homlokzatát díszítette. A rómaiak óta a méhek és a méhkas a szorgalom, takarékosság és a munka jelképei. Középkori szerzetesek lelkesen hasonlították magukat méhekhez és kaptárhoz, lovagok díszítették címerüket méhkassal. A sorból a szabadkőművesek se maradhattak ki, ők is szorgosak voltak, mint a méhek. A takarékszövetkezetek pedig kaptárakal és méhekkel díszítették Kelet-Európában épületekeiket.

Beehive

Az óceán másik partján a méhek, kaptárak főleg szabadkőműves szimbólumok voltak, amíg Joseph Smithnek, a mormon vallás alapítójának meg nem tetszett az ötlet és kaptárostul bele is vette a méheket a Mormon könyvébe.

Aztán csavart egyet a dolgon.

Smith a Mormon könyvében egyes szavat jaredita nyelven írta. (Smith - és a mormonok szerint - Jared családjával Bábel tornyának megépítésekor lelépett, átszelte az Atlanti-óceánt és meg se állt a Vadnyugatig, ahol egy - azóta elveszett - civilizációt épített fel.) Smith a méhkas szót tehát jareditául írta.

Amikor először láttam Utahban a deseret szót, azt hittem, valamilyen tájszólásban az sivatagot jelent.
A dolog logikus volt: Utah sivatag. Utahot a mormon telepesek Deseretnek nevezték el. Az egyik legnagyobb helyi újság a Deseret News.

Beehive

Elképzelésem egy apróbb dologban hibádzott. A deseret szó nem sivatagot jelent, hanem jareditául méhkast.

Beehive

Utah címere közepén egy méhkas látható. Az országutak számát egy stilizált méhkasba írják. Az állam jelképe egy méhkas.

Eagle on the beehive

A mormon épületeken gyakran látni méheket és méhkast - ezért is érezte magát pár pillanatra otthon a két misszionárius Budapesten.

Budapest

3 megjegyzés:

Unknown írta...

Szépen levezetted ezt a méhkas dolgot! Hány óráig nyomoztál?

Boston2 írta...

Ez nagyon érdekes volt, kösz. Teljesen ismeretlen volt előttem ez a méhkas szimbólum...

ribizlifozelek írta...

Csilla, nem sokáig: itt ez beszivárog az emberbe :)

Boston2, örülök, hogy tetszett.