2007. november 6., kedd

Választások


State Capitol
Originally uploaded by ribizlifozelek

Ma népszavaznak. Pár helyen, ha jól olvastam, ezt összekötik az önkormányzati választással – elvégre az jóval olcsóbb. Este még ömlöttek a hírdetések, elvégre a kampánycsend itt nincs. (Nem is értem, otthon, mire való – hacsak nem megsérteni. Bebizonyítani, hogy az állam inkompetens és saját szabályait nem tudja saját üzemeltetőivel betartatni.) Különben a referendum kedden van. Ma. Munka után vagy előtt is el lehet menni szavazni. Vasárnap tisztességes utahi templomba megy, nem az uránkhoz járul.
A nép ma arról szavaz, akarják az "iskolai bónok" bevezetését. Ez annyit jelent, hogy ha valaki magániskolába akarja járatni a gyerekét, az államtól vócsert (fejkvótát) kap, amivel fizetheti a tandíjat.
A magán iskolák itt semmilyen állami támogatást nem kapnak. Mert hát a nevükben is benne van, hogy "magán" iskolák. Ha valaki magániskolába akarja járatni a gyereket, fizessen. Ahhoz az államnak semmi köze. Oldja meg.
A javaslat támogatói pont ezzel érvelnek: így a szegények is bejuthatnak a magániskolákba, amik állítólag jobbak. (Amennyire tudom, még azt senkinek se sikerült bebizonyítania, hogy a magániskolák igazán jobbak lennének, de ez más kérdés.) Az iskoláknak pedig versenyezniük kell, hogy jobban szolgáltassanak, szinvonalasabban neveljenek.
Az ellenzők elvi szinten azzal érvelnek, hogy így az állam esetleg egyházakat, egyházi iskolákat fog támogatni. (Az egyházak se kapnak itt állami támogatást, hogy ki milyen vallású, az magánügy, oldják meg.) A másik fő ellenérv szerint így tönkremegy az állami oktatás, oda csak a legrosszabb helyzetben levők fogják járatni gyerekeiket. Ráadásul a vócser amúgy se fedezné a teljes tandíjat.
Itt jön szerintem a svédcsavar: az állami iskoláknak meg kell felelniük a szövetségi elvárásoknak. Kell legyen bennük jó minőségű konyha, ingyenes iskolabusz meg sok-sok minden egyéb. A magániskola nem kell megfeleljen ilyen elvárásoknak. Tehát az államnak (Utah) jóval olcsóbb hagyni az állami iskolákat elsorvadni, hagyni párat a hispánokak, mert nekik úgyis mindegy és járjon mindenki szépen magániskolába.
Utah egy konzervatív állam, itt demokrata párti elnökjelölt 30%-nál többet nemigen kapott. A javaslatot a konzervatívok találták ki. (Az összeesküves-élméletek gyártói szerint itt akarják tesztelni, mielőtt bevezetnék nagyobb államokban is.) A közvéleménykutatások szerint viszont az emberek nem nagyon akarják ezt a reformot. Este majd minden kiderül.

Nincsenek megjegyzések: