2007. december 26., szerda

Baszk hallé


Fish soup
Originally uploaded by ribizlifozelek

A baszk apa tanácsot ad a fiának a nászéjszaka előtt.
- Fiam, a vacsora végen adj neki egy gyémántgyűrűt,
hogy lássa, mi baszkok gálánsak vagyunk. Utána
kinyitod előtte a kocsiajtót, hogy lássa, mi baszkok
udvariasak vagyunk. Amikor hazaértek, ölben vi-
szed be a lakásba, hogy lássa, mi baszkok erősek
és lovagiasak vagyunk. Ezután megcsókolod, hogy
lássa, mi baszkok szenvedélyesek vagyunk, majd
elmész egy bordélyba és ott töltöd az éjszakát,
hogy lássa, mi baszkok függetlenek vagyunk!


Ritkán eszünk levest, de a kopogós minuszokban, a szakadó hóban jól esik egy kis meleg lé. Ugyanakkor karácsonykor illik halat enni. Ezért kitaláltuk, egyunk szenteste hallét. Nem halászlét, hallét.
Vettünk mindenféle földi (tengeri) jót, garnélarákot, polipot, halakat, kagylókat, mindent, ami sós vízben él és a Brehmben fel van sorolva.
Miután reggel megsétáltattuk a kutyát és kitakarítottuk a kutyaszőr porcicákat, nekiláttunk a karácsonyi előkészületeknek. Én a lakás rejtett bugyraiból ástam elő a karácsonyfadíszeket és a fenyőfát, Anikó pedig összekészített mindent, ami a baszk hallébe kell.
Meg az ünnep előtt végignéztük a listát, van-e itthon minden, ami kell a baszk hallébe. Örültünk, hogy a szeparatizmus nem hozzávaló és úgy ítéltük meg, van benne minden, ami kell.
Békésen szerelgettem össze a fát (három részből áll + talp), amikor jött Anikó kétségbeesetten. A hallébe kell vermut. Vagy fehérbor. Persze egyik se volt itthon. Gondoltuk, kiszaladok a boltba és mire kell, meg is jövök egy kis fehérborral vagy vermuttal.
A boltba ki is szaladtam. Először a Smitht vettem célba. Mivel ez a bolt nagy, meg is kérdeztem, van-e főzőbor. (Bor az biztos nincs, ez Utah és az állam nemcsak azért száraz, mert kevés a csapadék...) Visszakérdeztek, mi az a főzőbor (cooking wine). Mondtam, sós bor, főzni. Hát olyan nincs.
Átszaladtam a bioboltba, ahol a Coca-colát drágábban adják, mint a Smiths-ben, talán mert bio. A bioboltban reménykedtem. Volt dióolaj. Halolaj. Szarvasgomba olaj. Rózsavíz. Francia ásványvizek. Sok ember. De bor az nem volt. Még főző sem. Utolsó reményemet a gyanus kisboltba vetettem. A gyanus kisboltba még gyanusabb kisemberek járnak, üvegeket törnek össze, hitelbe vásárolnak mielőtt bevonulnának a börtönbe. (Lehet, hogy ez egy kispolgári félelem a szokatlantól: itt nem megszokott, hogy az emberek öklük lengő középső ujjával köszöntsék egymást, hogy az átelenben lévő olcsó szupermarket helyett inkább itt vásároljanak és üvegeket törjenek össze a járdán.)
Ebben a boltban ugyanazt lehetett kapni, mint a Smith-ben vagy egy Walmartban, csak picivel drágábban. Klasszikus fűszeres lett volna, ha a törzsközönségből (megint az előítéletek!) nem néztem volna ki fejenként három év letöltendőt.
Boruk ennek ellenére nem volt.
Szégyenszemre hazakullogtam és még egy használt hifit se vettem pult alól. Addigra viszont elkészült a hallé, vermut helyett vörösborral. De így is nagyon finom volt.

Baszk hallé:
2 kanál olivaolaj
2 zöld paprika (nem a magyar hegyes zöldpaprika, hanem a husos zöld paprika
3 répa (nyusssz)
1 piros paprika (nem pirospaprika, hanem a husos piros színű paprika)
1 puhár zeller összevágva
1 szem fokhagyma
1 fej hagyma
4 paradicsom
½ kg gomba (bajnok, vulgo csapinyon), mint Koppány, felnégyelve
1 padlizsán
½ kg garnélarák
0.25 kg kagyló
0.25 kg rák
½ kg halszelet
egy tucat polipocska
1 pohár száraz vermut (helyette: a hispániai szeparatizmust szimbolizáló katalán vörösbor)
1 teákanál cayenne bors
só-bors
A zöldségeket összeöntj-k, 15 percig melengetjük és kavargatjuk. Beleeresztjük a török és a rendes paradicsomot és még 15 percig főzzük. Aztán jöhetnek (úszhatnak) a halak, majd a vermut Izé, bor. Aztán még főzés lassú tüzön 20 percig. Ekkor bele lehet szórni a cayenne borst.
Kukoricakenyérrel fogyasztottuk.

Nincsenek megjegyzések: