2007. december 13., csütörtök

Kalandok a cybervilágban I.


Drámát Shakespeare, vírust senki se írt rendesen

Elnézést a hülye szóviccért. Nekem tetszik.

A nagy gép, a Dell egyszercsak elkezdett rendellenesen viselkedni november közepe fele.

Az Explorer a rendszer felálltával párhuzamosan magától összeomlott. A Skype már holtan állt fel, ha felállt.

Az első tünetek jelentkezésekor lefutattam a McAfee-val egy teljes vírusellenőrzést. Semmit se talált.(Utóbb megtudtam, McAfee addig volt igazán jó, amíg egy McAfee nevű fószer írta a programot és írtotta a vírust. Ő eladta a céget, ami a marketingesek hatalmába került: óriási pénzeket, gyönyörű felületeket és szar programokat csinálnak. Ennek ellenére a McAfee piacvezető. Persze a Microsoft is az.)

Mivel a gép továbbra is furán viselkedett, lefuttattam on-line vírusellenőrzést a Symantectől (vulgo Norton). Semmi. Gondoltam, bízzunk az oroszokban, vírust is ők írnak a legjobban, talán vírusírtójuk is hasonlóan jó: Kaspersky. Kasper nem indult el a gépen. Aztán semmilyen vírusírtó letöltés nem működött, se update, se új program letöltés.

Már egyértelmű volt, valami nem stimmel, főleg, amikor a google egyes oldalak helyett hírdetési oldalakra vitt. A gépből meg ömlött kifele a spam a hálózatra. Sajnos nem a sonka, hanem a kéretlen levél. Méghozzá úgy, hogy nem is ment (nincs is) semmilyen levelezőprogram a gépen.

Ekkor lépett az internetszolgáltató: mivel a gép önnállósította magát, korlátozta a hozzáférésünket a hálózathoz: csak vírusiró cégek honlapjára lehetett menni. Feleslegesen, mert a gép semmit sem tudott letölteni. Ekkor drasztikus megoldáshoz folyamodtunk: kihúztuk a Dell-t az internetből, majd a laptopról jeleztük a szolgáltatónak, kiírtottuk a vírust. Tíz percen belül helyreállt a kapcsolat. Csak a drót fityegett bánatosan a Dellből kifele.

Nincsenek megjegyzések: