2007. december 28., péntek

Etetjük a patkányt


Patkany
Originally uploaded by ribizlifozelek


Lakásunkban két patkány is van. Az egyik patkány a konyhaszekrény melletti polcról figyel és vigyáz a lakásra. Akkor vettük, amikor ideköltöztünk. Szépen feltettük a polcra, azóta ott van és néz. Egyszer bemutattuk Yodának, de az érdektelenség kölcsönös volt, talán mert a patkány nem szőrös.
A másik patkány a mosogatóban lakik. Még Bostonban neveztük el a konyhamalacot patkánynak. Tudom, tudathasadásos dolog a konyhamalacot patkánynak hívni, de hát ez van. Ha kiöntünk valamit, azt mondjuk, megetetjük a patkányt (helyi nyelven garbage disposal).
A patkány szerintem okos találmány: nem kell annyi szemetet levinni a kukába. Sokan azt mondják, nem jó ez így, mert az a sok szerves anyag a szeméttelep helyett a csatornába és utána a derítőbe megy. Persze másképp egy része a WC-be menne és onnan a csatornába kerülne. Ha pedig a derítő jó, akkor talán mindegy is.
Az amerikai lakásokban ez értéknövelő tényező, az apróhírdetésekben mindig megemlítik. A magam részéről nagyon élvezem ezt a kényelmi berendezést: a zöldséget, krumplit egyből a patkány torkába hámozom, nem kell a szemetes fölé görnyedezni. Ha pedig katasztrofálisra sikerül a gesztenyepüré, akkor a patkány boldogan segít.

Nincsenek megjegyzések: