2007. december 27., csütörtök

Sonka, sonka


Sonka
Originally uploaded by ribizlifozelek

Életem egyik legnagyobb karácsonyi meglepetése volt és nemcsak méretre. Igazából ez a hatalmas és illatos serrano sonka ily módon pár éve még elérhetetetlen lett volna és sok helyről talán még ma sem lehet hozzájutni.
Pedig a sonka maga megfelelő körülmények között évekig eláll és finom is marad. Hozzá kell tenni, legalább egy évig készül. Először két hétig pihen a sonka sóban és ez még csak a kezdet. A só után hat hónapig szárad, majd hat-tizennyolc hónapig érlelődik. Utána már fogyasztható is. Az igazán jó sonka onnan ismerszik meg, hogy mindenütt egyforma ízű és minőségű.
Mindig is egy ilyen egész lábra vágytam. Most megjött és ott lapult a fa mellett. (Alá nem fért be.) A lábhoz jött egy állvány is, hogy jobban lehessen szelni a finomságot.
Az ilyen sonkákat valószínűleg a kelták találták ki, s a rómaiak kezdték elterjeszteni mindenütt. Hispániából vitték a legmegelelőbb sertéseket Rómába, hogy a kenyér és cirkusz mellé sonka is jusson. Aztán ebből lett a prosciutto. A recept tovább vándorolt a Dalmát partokra, elhagyta a magánhangzókat és lett belőle prst.
Most pedig megérkezett ide Amerikába. Hihetetlen. És finom.

Nincsenek megjegyzések: