2007. december 21., péntek

Terápiás kutya


This program is so boring...
Originally uploaded by ribizlifozelek

A reggeli séta alatt találkoztunk egy másik kutyával. Az állat megtévesztésig úgy nézett ki, mint Yoda, csak szürkésebb színben. A gazdája csodálkozott is, még ő se látott olyan állatot. A két kutya nagyon lelkesen játszott, hancúrozott.
Mint kiderült, a másik eb terápiás kutya (therapy dog). A 70-es években egy Angliában dolgozó amerikai ápolónő észrevette, hogy a betegek nagyon örülnek a kórházban egy lelkipásztor és kutyája látogatásának. A hölgy látta, hogy a betegek lelkesen simogatják az állatot és jobb kedvük lesz tőle. Elgondolkodott, hogy lehet, nem is a lelkipásztornak örülnek annyira (mert őt nem is simogatják), hanem a kutyának.
Valóban, sok, gyakran halálos betegnek, depressziósnak jót tesz a terápiás kutya érintése. Simogatják, játszanak vele, gyömöszölik. Az állat vidám, lelkes, játszik, produkálja magát, engedelmeskedik, még a vadidegeneknek is. A kutyaterápia lényege, hogy csökkenti a betegek szorongását, oldja félelmét. Kimutatták, hogy szívbetegeknél a kutyaterápia komoly javulást okoz, a stresszhoromok (akármik is azok) szintje csökken, a vérnyomás javul. Méghozzá jobban, mintha ember látogatná meg őket. Talán, mert az ember nem szőrös és nem lehet simogatni.
A kezelésben résztvevő kutyákat képzik, az a feladatuk, hogy ismeretlen emberekkel is kedvesek legyenek és engedelmeskedjenek nekik.
Yoda nem lenne jó terápiás kutya: néha megsüketül és nekünk se engedelmeskedik. Főleg, ha le kéne menjen a heverőről.

Nincsenek megjegyzések: