2008. április 29., kedd

A utahi gödör


Kennecott Copper Mine
Originally uploaded by ribizlifozelek

Utah legnagyobb látványossága egy gödör. Nem nemzeti, hanem bánya. És szószerint nagy. Még az űrből is látni, igaz, a látvány annyira nem vonzó, hogy valaki ezt nézegesse. A gödör ennek ellenére kétségkívül látványos.
Az 1800-as évek végén rezet találtak a Bingham kanyonban. Hamarosan egy bányaváros nőtt ki a földből a Salt Lake City feletti hegyen. Bányásztak, bányásztak és a tárnák csak ontották az rezet. Idővel más fémeket is találtak és egyre lelkesebben ástak. A technológia fejlődésével a tárnák helyét külszini fejtés vette át. A városka pedig kezdett útban lenni, az egyre növekvő gödör pedig lassanként elnyelte a várost, majd az egész kanyont. Aztán a hegyet.
Ma a gödör 1200 méter mély és mélyül.
Az ércet gigászi teherautók hordják fel a mélyből. A teherautóknak csak egy kereke négyméteres, a sofőr pedig lépcsőn megy fel az emelet magasan levő fülkébe. Egy fuvar 255 tonna.

Kennecott Copper Mine

A bánya látogatható, egy kilátóról tökéletesen látni a hatalmas gödröt. A kiállításon pedig mindent meg lehet tudni az ércbányászatról és arról, hogy mennyire környezetbarát is ez az üzem.

Nincsenek megjegyzések: