2008. október 16., csütörtök

Eureka


Eureka
Originally uploaded by ribizlifozelek

Eurékába fél napi hideg élelemmel felszerelve indultunk el. Nem bíztunk az ottani beszerzési lehetőségekben.

Eureka a sivatag szélén található pár kopár hegy között.

A mormon telepesek lelkesen legeltették nyájaikat errefele. Ez természetesen nem tetszett az őslakos indiánok törzsfőnökének. Ez viszont a mormonokat nem zavarta. Az indiánokat kiszorították, főnökükről pedig elnevezték a környéket Tintic-nek.

Az ezüstre a pásztorok bukkantak rá. De nem örvendeztek. Puritán mormonok voltak, az ilyen hívságok nem érdekelték őket. Idővel azonban 1870 körül egyikük elunta a puritán pásztorságot és kutatni kezdett. Kitört az aranyláz. Egymás után nőttek ki a bányavárosok a sziklákból.

Ophir

Eurékának egykor tízezer lakosa volt. Az egész város pár bányatársaság kezében volt. Volt itt kocsma, a bolt és a hotel. A bányászok bérük egy részét a boltban, kocsmában és a hotelben beváltható részvények formájában kapták. A bolt, kocsma és hotel szintén a bányatársaságok tulajdona volt.

1900 fele elfogyott az érc. A város szinte eltűnt. Ma 600 ember él itt. A régi központ üzletei düledeznek, elhagyatottak. A poros üveg mögött gyilkos kertitörpe várja a gyanútlan tolvajokat.

Eureka

Három bolt nyitva van. Az egyikben a kertitörpéhez hasonló régiségeket árulnak, paravánokat, madárkalitkákat és minden egyebet, amit ki tudnak menteni a romok közül. A másik bolt a benzinkút.

Eureka

Nagyon fontos hely, az emberek a benzinkút segítségével tudnak innen elmenni. 30 centtel kérnek többet a benzinért, mint a következő kútnál - ami úgy 30 mérfölddel van arrébb. Van itt egy motel is, valószínűleg horrorfilmek forgatására adják bérbe. A harmadik boltban árulnak minden egyebet. Zöldséget, húst, szendvicset, trikót és rendelésre minden mást.

A potenciális vevő felírja a kívánságtáblára, mit szeretne, a boltos megveszi a Walmartban, aztán viszonteladja.

Eureka

A turizmus fontos helyi ipar. Itt áll a Próféta Testőrének a kunyhója, amit társadalmi munkában vontattak be a sivatagból. A kunyhót úgy lehetett megnézni, hogy az ember átsétált a szomszédos ásványboltba és megkérte Dave-t, nyissa ki. Az ásványbolt bezárt, úgyhogy Dave-t nem lehet megkérni, mutassa meg, hol élt a Próféta Testőre.

Lehet próbálkozni a bányászmúzuemban is. Ennek kertjében mindent meg lehet nézni, ami rozsdás és kőből van. A múzeum belsejét az üvegen át lehet megnézni, mert zárva van. A sarki autószervízben pedig még ott parkol az utólsó szerelendő autó.

Eureka

Éjjelente szerintem a munkások szelleme kióvakodik a temetőből és fényezi a karosszériát.

Pár bezárt bolt régenvolt gazdája tiltakozott a seriff pazarló autója ellen. A kézzel írott tacepaót máig látni egy fényevesztett kirakatban. A városháza azonban elhagyatott. Csakúgy, mint a tűzoltóság. A postán pedig egy zárva tábla fityeg. A lánc már rozsdás.

Biztos vagyok benne, még visszajövünk ide. Jó érzés látni, mennyire úri dolgunk van.

Nincsenek megjegyzések: