2011. február 14., hétfő

Átfestett múlt

Ropes Mansion

Az igazi, 18. századi új-angliai település hófehér, ősi házai ragyognak a napsütésben. A kék alblaktáblák visszatükrözik az ég színét. A házak és a fák közül vakító fehér templomtorony emelkedik ki. A házikók mind hasonló színűek, a fehér épületek között elvétve bukkan fel egy-két barna vagy szürke ház.

Concord

A 19. század végén, a 20. század elején ilyennek képzelték el Új-Angliát. A tiszta fehérbe elvétve belekeveredett egy kis szürke, kék és barna. Talán túl sokat nézték a Capitóliumot és a a megengedettnél több klasszicista épületet néztek.

Main St

Hasonlóan látták egy időben az ókori templomokat. A klasszikus kor épületeit csillogó fehérmárvány csodáknak látták - talán mert a 19. század gondolkodói azt szerették volna hinni, hogy a régi görögök racionálisan gondolkodó emberek voltak.

Parthenon

Valószínűleg ez csak az adott kor értékeinek visszavetítése volt a múltba. A görögök a fényes, csiszolt márványfelületeket lelkese pingálták rikító színűre és legjobb művészeiket szerződtették, hogy a szobraikat - például a Kariatidákat - a lehető legtöbb színnel ruházzák fel.

Akropolis

Valami hasonló történt az új-angliai házakkal is. Sokáig a történelmi városrészek építési szabályzata csak az ablaktáblánál engedett meg olyan kilengéseket, mint a zöld szín használata. Aztán a múlt megváltozott.

Kiderült, hogy a telepesek és leszármazottaik imádták a csiricsáré dolgokat. A használható színek száma százra bővült és már nemcsak az ablaktáblák is festhetők.

Salem

Van, akinek nem tetszik az új szabályzat.
Amikor hét éve a tulajdonosok átfestették 1800-ban épült házukat, a munkák előtt megszerezték a salemi műemlékvédelmisek engedélyét, majd a szomszédokkal is egyeztettek. Aztán festettek.

A mű elkészült. Még meg sem száradt a festék a házon, a szomszédok közül páran már a bíróságon tolongtak ügyvédjükkel. Azt mondták, a ház színe zavarja őket munkájukban. Éjjel a holdfényben tükröződő szín vérszomjas vérfarkasként beszivárog a lakásukba.

Salem

A tulajdonosok meglepődtek és felajánlották a szoszédoknak, válasszanak színt, fessék át a házat és fizessék ki a számlát.
Nem történt semmi.

Azaz egy valami: a vakító szín kissé megfakult. Vagy a szomszédok jöttek rá, hogy csukott szemmel kell aludni.

Salem

3 megjegyzés:

monika76 írta...

Nekem tetszik ez a szín. Vajon hogy mutat az ottani őszben? Nyáron gondolom csodás, most nagyon hatásos a fehérrel.

NP írta...

gyönyörűek ezek a faházak, fehéren és színesen is!

ribizlifozelek írta...

Osszel se rossz :)