2011. február 23., szerda

Hogyan nem fotóztam le a parlamentet?

Old State House

Különleges igényeim vannak fényképezéskor. Legszívesebben amikor elmegyek városfényképezni, kijárási tilalmat léptetnék életbe. Közlekedési zárlatot vezetnék be és vinnék magammal flex-et, hogy kivágjam a zavaró villanyoszlopokat.

Mivel ez nehezen kivitelezhető, ezért türelmesen várok a megfelelő pillanatra.
Most azonban eluntam magam.

Old State House

Az egykori massachusettsi parlament épülete, az Old State House hálás táma. Az épület szép és a környező felhőkarcolók üvegablakai sejtelmesen verik vissza a fényeket. Ez azzal jár, hogy a legváratlanabb irányokból süt az ember szemébe a nap.

Boston legrégibb középületét 1713-ban építették és a városi önkormányzat és a tartományi kormány használta. 1776-ban az épület erkélyéről olvasták fel a Függetlenségi Nyilatkozatot. A fellelkesült és immár független tömeg ekkor leverte a főhomlokzatot díszítő egyszarvút és oroszlánt, mert ezek az állatok királyi jelképnek számítottak. A döglött szobrokat ezután ünnepélyes keretek között elégették - a sors iróniája, hogy az egyszarvúégetésre pont a King Street-en került sor.

Old State House

Boston hamarosan kinőtte a parlamentet, az épületből városháza, üzlet, raktár majd múzeum lett. Egy restaurálás alkalmával visszatették az újrafaragott egyszarvút és az oroszlánt.

Több tíz évnél idősebb képem van az épületről - valahol. A papírképek 2001-ből egy budapesti fiókban vannak. Az első digitális képek 2002-ből egy régi laptopon. (Senki se kérdezze, hol van az a régi laptop.) A régi fotók nagyon kicsi felbontásúak. Most megpróbáltam újraalkotni őket.

Álltam a hidegben a State House sarkán, a nap pont ideális szögben sütött és vártam. Innen lógott be a legkevesebb lámpavas, pózna, miegyéb a képmezőbe. Vártam, hogy elmenjen a turistabusz. Hogy elmenjen a személyautó, hogy elmenjen a rendőrautó, hogy elmenjen a turista busz.

Egy busz beparkolt a ház elé.
A szél elvitte sapkámat. Utána futottam.
Kezem hozzáfagyott az elsütőbillentyűhöz.
Vártam. Felemelt fényképezőgéppel vártam.
A szél elvitte sapkámat. Utána futottam.
Vártam. A busz elment és jött helyette egy másik.
Vártam.
Japán turisták fotózni kezdtek, ahogy ott álltam várva a megfelelő pillanatra.
A megfelelő pillanat nem jött el, csak a hideg és a szél erősödött.

Eluntam és inkább épületrészleteket kezdtem el fotózni. Persze azokba is belelőgott egy lámpa. Legközelebb tényleg el kéne intézni azt a kijárási tilalmat és hozni a flexet.
Boston

6 megjegyzés:

olajbogyó írta...

az ilyen épületek miatt vagyok szerelmes New Englandbe <3

ORsi írta...

hát igen, nekem is mindig belelóg valami a képbe.

ettöl eltekintve igazán jók lettek a képeid;)

ribizlifozelek írta...

Olajbogyo, en is :)

ORsi, koszi!

Ize írta...

Szia!
Vannak probalkozasok ennek a problemanak a megoldasara. Pl.:http://www.snapmania.com/info/en/trm/index.html

ribizlifozelek írta...

Ize, ez jo!
Sajnos az oszlopokkal es drotokkal nem tud mit kezdeni :(

Ize írta...

Mintha arra is lattam volan meg regen beta allapotban levo progit. Tobb kulonbozo szogbol kellett lefenykepezni a dolgot. Nem tudom, hogy vegul lett-e beleole hasznalhato progi...