2011. február 20., vasárnap

Ajándékkártya tőlünk nekünk

Crystal book

- Elutasítva - mondta a hitelkártyacég számítógépe a vásárlásra. A 99 centes könyv fennakadt a számítógép torkán. Az ellenőrzőszoftvernek valószínűleg az egymást követő könyvásárlásokkal gyűlt meg a baja: akciós Kindle-könyv egy dollárért. Megvéve. Leszállított árú Kindle-könyv két dollárért. Megvéve. Olcsó Kindle-könyv ötven centért. Megvéve. Kedvezményes szakkönyv öt dollárért. Megvéve. Regény 99 centért. ELUTASÍTVA.

Hand book

Ebből is látszik, hogy a számítógépes intelligencia egyelőre nem ellenfele az emberi intelligánciának (már amelyik homo sapiensnek van intelligenciája). Az ellenőrző szoftver pár éve gyanusnak találta, hogy Minnesota helyett egyszerre csak Utahban vásárolunk, ezért bekeményített.

Megengedte, hogy az IKEÁ-ban négyszázvalahány dollárért vegyek bútort. Tíz perccel később letiltotta a 9 dolláros ebédet. Több száz dollárért engedett ennivalót és háztartási felszereléseket venni, majd megelégelte a költekezést és nem engedte kifizetni a két dolláros parkolószámlát.

A hitelkártyacégek és a bankok szoftverei a sorozatos, alacsony összegű vásárlásokra is kiakadnak. A Kindle könyveket egy klikkre kell megvenni, ami halmozhatja a filleres vásárlásokat.

Idővel rájöttünk, a legegyszerűbben ez a probléma egy Amazonos ajánddékkártyával kerülhető meg. A gondolatmenet abszurd, de működik. Pénzünkért veszünk Amazon-pénzt és azon veszünk Amazon-terméket. A tranzakció során csak elektronok mozognak, valódi, tapintható papírpénznek nyoma sincs. Ráadásul ha akciós a kártya, pár dollárt, ötöt, visszakaptunk.



Az ajándékkártyát lehet kérni fizikai formában, azaz az Amazon postáz egy kis plasztiklapocskát. Egy időben ezért a cég felszámított kiszállítási díjat, mostanra azonban ennek vége: egynapos kiszállítással az ajándékkártyát szinte bárhova kiszállítják az Egyesült Államokon belül. Ez akkor jó, ha az ajándékkártya valódi ajándék lesz. Mi saját magunkat leptük meg vele, nekünk jó volt e-formátumban is.

Az ajándékkártya kódja megjött emilben. Az emilben levő kóddal feltöltöttük az Amazonos egyenleget és utána visszamentünk a Kindle-könyvesboltba és tovább tobzódtunk a betűk között.

Cracked

3 megjegyzés:

Parmezán írta...

A hitelkártya cégnek nem volt baja az Amazon kártyával? Ha már egyszer visszautasított ...

ribizlifozelek írta...

Parmezan, a hitelkartyasok szamitogepe nem hazudtolta meg onmagat: 99 cent ELUTASITVA. 50 dollar. IGEN.

NP írta...

ügyesen kicseleztétek! nem igazán világos, h miért viselkedik így a rendszer - neki ez csak 1 szám, és amúgy is periodikusan számol el a merchantekkel?