2011. február 13., vasárnap

Egyetemi diákcsínyek - MIT Hacks I

MIT

A MIT, a Massachusetts Institute of Technology egyike a világ öt legjobb egyetemének. Neve kevésbé ismert, mint a listavezető Harvardé, mert MIT egy természettudományokra összpontosító kutatóegyetem.
Az MIT-t sokan kockafejű technokrata
geek-ek gyűjtőhelyének tekintik, pedig nem igazán az. A diákélet pezsgő, valódi közösségi élményt ad. Ennek az életnek a hack-ek, a MIT-s diákok fantázidús csínyei szerves részét képezik.


Az MIT elnöke, Jerome Weisner a hetvenes évek végén egy beszédben szokásához híven kicsit elragadtatta magát, amikor egyeteméről beszélt:

- Az MIT-n tanulni olyan, mint egy tűzoltófecskendőből inni.

A mondás egyetemszerte ismert lett. Volt, akinek tetszett, volt, aki vigyorgott rajta, de véleménytől függetlenül sokan idézték és a mondás a MIT-szleng része lett.

1991-ben végül pár diák tervezgetni kezdett. A tervezgetést tett követte. A tetthely a Student Center lett.

Student Center

A déli csúcsforgalomban érkezők döbbenten vették észre az installációt. Az "alkotás" egy ivókútból és tűzcsapból állt, amihez egy tűzoltófecskendő csatlakozott. A tűzcsapot az utcáról "hozták", természetesen a betonjárda egy méterszer méteres darabjával együtt. A "talált" tűzcsapot titokban vitték be éjjel a Student Centerbe és ugyancsak titokban rákötötték az egyetem ivóvízhálózatára. A fecskendőből pedig vastag sugárban ömlött az ivóvíz az ivókútba.

Az MIT-n valóban olyan tanulni, mint tűzoltófecskendőből inni a vizet.

Fire Hose Drinking Fountain

Nincsenek megjegyzések: