2011. február 27., vasárnap

Marblehead II

Fisherman's lunch

Rendes kirándulóhoz méltóan marbleheadi túránkat energiabevitellel kezdtük. Úgy gondoltuk, testünk ellátása után fogunk majd nekilátni elménk pallérozásának.

Elmentünk a Driftwoodba. Itt a szakácsok az óceánból frissen kirántott lényeket rántottak ki forró zsírból.

Fisherman's lunch

A Drifwoodban nem tettek különbséget halak, rákok és kagylók között. Fajra, nemre, láb- és uszonyszámra való tekintet nélkül mindent beleborítottak a valódi massachusettsi sertészsírba. Az adagokat a marbleheadi halászok és vitorlázók bendőjére méretezték: egy adagból ketten laktunk jól.

Fisherman's lunch

A Driftwood semmit sem változott. Ugyanolyan volt a személyzet, mint hat éve és még a mosdót sem modernizálták az elmúlt évtizedekben. Ha egyszer tiszta és jó, akkor minek?

Driftwood

Szerintem a városka erődje is így maradt meg. Amikor az 1800-as évek végén a hadsereg leszerelte az erődöt, a legegyszerűbb volt fűmaggal behinteni a sáncokat és parkot csinálni belőle.

Az erőt, Fort Sewall a legszerencsésebb katonai bázisok közé tartozik: sosem használták rendeltetésszerűen. Helyőrség volt benne, de lőni nem lőttek, leszámítva persze a gyakorlatokat.

Fort Sewall

Az 1600-as évek derekán építették az erődöt a franciák ellen. Aztán úgy gondolták, jó lesz az indiánok ellen, de mire használhatták volna ellenük, az indiánokat elvitte a himlő. Az 1813-as angol-amerikai háború alatt ellenséges hajókat, a polgárháború idején déli támadókat vártak. Senki sem jött. Az erődöt így leszerelték és a helyi szerelmespárok ide járnak óceánt nézni süvítő szélben és kopogó minuszban, ha éppen nincs hajójuk.

Marblehead

A marbleheadiek ma is szeretik a tengert.
A világítótoronynál láttuk, hogy a helybeliek kiautóznak a parkolóba, megállnak a vízzel szemben, előveszik kötésüket vagy olvasnivalójukat, maguk mellé teszik a teát vagy kávét az autóban, olvasnak és optimistán nézik a hullámokba merülő napot.

Fort Sewall

A dologban az tetszett a legjobban, hogy nagyon kevesen járatták a napbanézéshez a motort.

Mi különcök voltunk: kiszálltunk az autóból és futottunk a fövenyen, nem törődve a tengerpartot borító jéggel, hóval és sirályszarral.

Nincsenek megjegyzések: