2011. február 1., kedd

Codman ház

Codman Estate

Mielőtt ideérne a következő hóvihar, elmentünk kirándulni a közeli Lincolnba.

Az időjárás kezd monoton lenni. Egy-két nap hóvihar. A következő két napban negyven centi hó fog Massachusettsre hullani. Aztán kisüt a nap és embertelenül hideg lesz. A hideg enyhül, beborul és egész kellemes, -3 fok körüli idő lesz, szorványos napsütéssel. Aztán jön a hóvihar. Amióta itt vagyunk általában hó, hideg és napsütés váltakozik, szinte tetszőleges párosításban.

Lincoln egy kellemes kisváros Boston vonzáskörzetében. Történelmi belvárosa gyönyörű, csak most hó alatt van. Mi a városka szélén álló udvarházba mentünk, ott nyugodtan lehetett sétálni. Ha majd kisebb lesz a hó, visszajövünk és nyugodtan megnézünk mindant.

Codman Estate

A parkoló döbbenetesen tiszta volt, a havat eltakarították. A hóhegyeken átmászva megkiséreltem begyűjteni egy ismertetőt egy dobozból, de ez lehetetlen vállalkozás volt - elsüllyedtem, mint Yoda a hóban.
A ház maga zárva volt - és zárva is lesz áprilisig -, de a birtok addig is szabadon látogatható. Mi elsétáltunk a farmokhoz, majd körbejártuk a házat.

Codman Estate

A ház az 1730-as években épült a környező farmokkal együtt. Jelenlegi formáját az 1800-as évek elején kapta. Akkor megnagyobbították és a farmokat távolabb helyezték. A környező erdők és rétek főle tengerjáró hajóként magasodik az udvarház.

Megelőzendő a kérdést, megjegyzem, a dúsgazdag Codman család ősei nem magyarok voltak és nem Ködmön-ról angolosították nevüket. A család a huszadik század ötvenes éveiben halt ki, az utolsó leszármazottak az államra hagyták házukat, ami azóta múzeumként üzemel. (A nyitva van szókapcsolat nem helyénvaló, áprilistól októberig havonta kétszer lehet a ház belsejét megtekinteni.)

Black Swan

Mi nagyon szerettük a ház körül kanyargó ösvényeket. A birtok egy része ma természetvédelmi terület, ahol remekül lehet sétálni.
Yodát a farmok érdekelték, alig tudtuk elráncigálni a tehenektől.

Nekünk az istálló tetszett, ami ma részben a gondnok lakása, csak a lovak helyett most az autók csinálják a büdöset.

Stables

Nincsenek megjegyzések: