2009. március 30., hétfő

Graffiti az udvarban


Face to the door
Originally uploaded by ribizlifozelek

Pár napja valaki megtagelte a szemeteskonténert az udvarban. Nem ilyen jófej arcot festett rá, hanem "aláírta", pár vonallal Yodához hasonlóan "lepisilte" a konténert.

"Itt jártam XY" - hírdette a graffiti (tag). A firka kitakarta a szemétszállító cég nevét, elérhetőségét. Tony Soprano óta tudjuk, a szemétbizniszben levőknek is van lelke és üzleti érzéke. A helyi szemetescég jóval barátságosabban rendezte le a kérdést, mint Tony tette volna. Jött egy szakállas pasas kisteherautóval, megszemlélte a konténert, dokumentálta, aztán előszedett valami eszméletlenül büdöset és három mozdulattal letörölte az "alkotást".

Tévedés ne essék, egy elhagyott, szürke kerítésen egy graffiti, egy rajz engem sosem zavart.

Universidad Autonoma de Madrid

Ezek a helyek pont ezért jók, más tulajdonának rongálása nélkül lehet alkotni. A közvetlen környezet lefújása viszont más lapra tartozik. Majdem teljesen biztos vagyok benne, hogy a konténert lefujó tag(ger) sem örülne annak, ha Yoda bemenne a lakásába - vagy csak az ajtaja elé - és megjelölné azt. Mert ő így fejezi ki magát.

Egy ház falának rendbetételéért valaki fizetett. Ő úgy fejezte ki magát, hogy rendbetette a falat. Az ő önkifejezésének tehát árt a firkáló önkifejezése. A szemetes cégről kialakított képhez hozzátartozik az, hogy tiszta. Az autóik a nap elején csillognak, támogatják a szelektív gyűjtést - az nekik külön jövedelem -, jótékonysági reklámokat tesznek a teheautóik oldalára. Az ő imidzsükbe nem fér bele egy összekent, firkált konténer. Tehát az ő önkifejezésüket is sérti a tag.

Szekesfehervar

Keressen a firkáló olyan helyet, ahol mást nem zavar - gondolom én. Bár el tudok olyan szubkultúrát képzelni, aminek az alapja más aktív zavarása. Viszont akkor engedjék meg, hogy ha ezt más is így gondolja.

- Yoda, jelölhetsz!

Yoda in snow

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Hat igen. Az egy dolog, hogy valaki letakaritja a taget vagy a graffitit, de eleve sunyi dolog felfesteni. Sot.

Ziebi írta...

Hihi, hajrá Yoda :)