2009. március 8., vasárnap

Ismét óraállítás


Szekesfehervar
Originally uploaded by ribizlifozelek

Tavaly már írtam a nyári időszámítás bevezetéséről. Emlékeztünk is rá, hogy ez itt korábban van, mint ahogy otthon megszoktuk. Mégis, meglepetésként ért minket a dolog: az internethez kapcsolódó holmik egyszercsak más időt mutattak, mint a hagyományos órák.

Áttértünk a nyári időszámításra. Végre valami nyári a nagy télben.

Gilgal Sculpture Garden

Mint annyi mindent, ezt is az ókori Rómában találták ki. Igaz, a precíz rómaiak nem tologatták az órákat, ők egyszerűbb megoldáshoz folyamodtak: felgyorsították az időt. Vízóráiknak volt egy téli és egy nyári állása. Télen az óra gyorsabban csöpögött (vagy - gyártótól függően - más skálája volt), így nem okozott gondot a rövidebb nap.

A modernkori óraállítás ötletét sokan Franklinnak tulajdonítják, ami nem teljesen igaz: Franklin valószínűleg viccelt, amikor azt javasolta, spóroljanak úgy gyertyákkal, hogy napkeltekor kelnek.

Saschiz

Szerintem az ipari forradalom előtt az emberek jórészt amúgyis a nappal keltek és nyugodtak. Egyszerűen nem volt értelme pontosabban mérni az időt - egészen addig, amíg meg nem épültek az első vasútvonalak. Egy vonat mégsem indulhatott valamikor délelőtt, főeg, ha egy vágány volt és azon jött szembe valamikor délelőtt egy másik szerelvény.

Innentől kezdve az emberiség egyre jobban összehangolta az időt. A világot időzónákra osztották és mindent egyre tökéletesebben szerveztek, mind addig, amíg el nem kezdték bevezetni a nyári-tli időszámítást. Innentől kezdve a helyzet jóval bonyolultabb lett. Sok ország be se vezette a nyári időszámítást, mások meg felhagytak vele.
A világ óratekerő részén pedig rengeteg különböző időben esnek neki mutatóknak.

Kanadában például a két millió négyzetkilométeres - és harimncezer lakosú - Nunavut terület jó részén állítanak órát, kivéve a fél-magyarországnyi Southampton-szigetet. Ők nem kértek az óraállításból.
Mindez miért fontos?
Mert egy darabig most csak hét óra különbség van Utah és Magyarország között,

Quiet time

2 megjegyzés:

Ziebi írta...

Mi teljesen elfelejtettük. Szerencsére a telefonok okosak. Meg a Mac.

ribizlifozelek írta...

Most Mac-rol ne beszeljunk.