2009. március 3., kedd

Volunteers of America


Avenues
Originally uploaded by ribizlifozelek

Kutyasétáltatlás közben többször megnéztem egy házat. Túl sok néznivaló nem volt rajta, olyan volt, mint bármely másik családi ház az utcában. (A kép illisztáció és egy hasonló épületet ábrázol.)

A házon egy alig volt valami feltűnő. Talán az szúrt szemet, hogy hófehérre volt festve és, hogy nem volt függöny az ablakokon. Az ajtón aztán észrevettem egy matricát, amiből megtudtam, hogy az épület a Volunteers of America tulajdonában van és átmeneti szállásként üzemel.

Amerika kritkusai - vagy ideológiától függően dícsérői - gyakran emlegetik, hogy itt bezzeg nincs európai tipusú társadalombiztosítás. Valóban nincs és Obama most szeretne egy hasonlót bevezetni. Viszont azt majdnem mindig elfelejtik megjegyezni, hogy sok máshol állami funkciót itt jótékonysági vagy magánszervezetek látnak el. Ezek a szervezetek természetesen nem olyan tőkeerősek, mint maga az állam, nem tudnak európai rendszerű szociális hálót létrehozni, de léteznek.

Ilyen szervezet az 1896-ban alapított Volunteers of America is. Az önkéntes alapon műkődő VA évente több mint kétmillió embert támogat. Mint megtudtam, ezt a házat frissen szabadult, új életet kezdeni akaróknak tartják fenn. Egy-két ember költözhet be ide egy-két évre, miután letöltötte börtönbüntetését. Aztán rajtuk múlik, hogy idővel valódi albérletbe, vagy másik cellába kerülnek, esetleg saját lakásba. A Volunteers of America ugyanis házakat, lakásokat is épít alacsony jövedelműek, idősek vagy mozgáskorlátozottak számára.

A szervezetnek tizenötezer alkalmazottja és több mint kétszázezer önkéntes segítője van. Az önkéntesek szabad idejüket áldozzák e a munkára, vannak, akik gyerekgondozást vállalnak, mások idősekre felügyelnek vagy éppen építkeznek. Sajnos őket jelenleg nem fenyegeti a munkanélküliség...

Nincsenek megjegyzések: