2009. március 3., kedd

Az iskolabusz


Yellow van
Originally uploaded by ribizlifozelek

Ma láttam az iskolabuszt. Általában nem futunk össze, mert az iskolabusz korán reggel elviszi az ifjúságot és délután hozza vissza. Nagyjából akkor, amikor mi nem vagyunk az utcán. Ma viszont korán mentünk séltálni és belefutottunk az iskolabuszba.

A nagy sárga (nem ami a képen látható, azt leselejtezték és pár hippi megvette és azzal utazgatnak) megállt az utca közepén, bekapcsolta az elakadásjelzőt, kihajtotta a STOP jelet és állt - csakúgy, mint mögötte és vele szemben a forgalom.

Mi is megálltunk és néztük, mi történik. (Yoda inkább egy bokrot olvasott lelkesen, én a buszt néztem.)

A busz állt. A forgalom állt. Két perc elteltével a busz dudált egyet, jöjjön már ki az a büdös kölyök. Egy percre rá megjelent a büdös kölyök, érzékeny búcsút vett a mamától és lassan felkászálódott a buszra. Nehéz az az iskolatáska.

Amerikában az iskolabusz és az iskola környéki közlekedés egy igazi szent tehén. Az iskolabuszt rengeteg szabály védi.
Ha megáll, hogy gyereket vegyen fel, rakodjon le, akkor a mögötte jövőknek pár méterrel a busz mögött meg kell állniuk. Nem előzhetik meg, akkor sem, ha az út kétsávos. Háromsávos. Négysávos. Sőt több.
A szembejöbőknek is meg kell állniuk. Akkor is, ha az út kétsávos. Háromsávos. Négysávos. Sőt több. Ha az út osztottpályás, akkor mehetnek. Egyébként állni kell, annyit, amennyit.

Iskolabuszt ilyenkor megelőzni nem jó ómen. Egyfelől, ha a buszvezettőnek olyanja van, CB-n beszólhat a rendőrségre.Vagy ha a rendőr látja, azonnal intézkedik. Úgy tapasztaltuk, Utahban és Minnesotában nagyon betartják ezeket a szabályokat. Azt hallottam, New Yorkban nem annyira.

Az autók közben álltak. Nem dudált senki, nem villogott senki, mindenki megvárta türelmesen, amíg a BK lassú, a világot, a koránkelést gyűlölő gólemmozgással felkanalazta magát a buszra, leült és lassan, lassan becsatolta magát. Ekkor a busz kikapcsolta az elakadásjelzőt, behajtotta a STOPtáblát és elindult. Így tett a forgalom is.

Nincsenek megjegyzések: