2009. március 19., csütörtök

Évszázados graffiti


Newspaper rock
Originally uploaded by ribizlifozelek

Az emberiség grafomán. Imádunk firkálni. Van, aki papírfecnikre rajzolgat, más házak falát rongálja. Egyik rajz szinte vonzza a másikat. Valami hasonló történt a Newspaper rocknak nevezett sziklával.

A szikla egy eldugott völgy eldugott sarkában búvik meg egy természetes kiugró alatt. Utah tele van sziklarajzokkal, falfestményekkel. Ez azonban más mint a többi.

I will cut your head off!

A sziklarajzok pontos korát nehéz megítélni. Hozzávetőleges értéket adhat a közet felszínének oxidációja és a kövön tenyésző mohák, de mivel többször próbáltak élőbbé tenni egyes figurákat azzal, hogy átkapirgatták őket, ezek sem százszázalékos módszerek. A figurák stílusa alapján azonban valószínű, hogy az elmúlt kétezer évben minden erre járó kultúra, nép rajtahagyta kézjelét ezen a sziklán.

Menu

Az erre vetődő európaiak sem tudtak ellenállni a sziklának és gyorsan aláírták. Évezredek alatt mindeki hozátett valamit a kőhöz, méghozzá úgy, hogy köze sem volt az előző népekhez, talán nem is ismerte őket. Az emberöltők tucatjain átívelő folyamat azonban most véget ért. A rajz -hasonlóan a többi ilyen emlékhez- szerencsére pár évtizede védett, igaz, nem védi senki. Ott van a szurdok alján. A mai látogatók többsége szerencsére egy szomszédos eddig üres sziklára kapirgál valamit.

Ezer év múlva majd azon tanakodnak a kirándulók, mi a fene történt a huszadik században, hogy az akkori ősöknek nem volt jó az eredeti szikla.

Nincsenek megjegyzések: