2009. március 29., vasárnap

Bordák


Ribs
Originally uploaded by ribizlifozelek

Kicsit elkéstünk a főzéssel, legalábbis a déli hússütési szokásokat illetően. A Joy legtöbb barbecue recept olyasmiket írt, hogy pácoljuk 6-12 órán át a húst a különleges szószban. Szerencsére aztán találtunk egy olyan receptet, amiben a bordákat nem kellett több órán át áztatni valamiben és, amit rendes sütőben is el lehetett készíteni.

Az ilyen sertésborda valójában szentségtörés: az igazi bordát speciális helyi keverékben kell áztatni, majd faszénen, nagy társaságban megsütni és még nagyobb társaságban megenni. Ráadásul ez rettenetesen hamari módon készül el, a sütés mindössze négy órát vesz igénybe.

South Temple

Először el kellett készíteni hozzá Ray mustárszószát. Sajnos nem tudom, ki volt az a Ray és miért épp mustárszószt csinált, de az eredmény alapján érdemes volt megőrizni a nevét.

Összekevertük a szósz hozzávalóit (három személyre):
- 3/4 pohár mustár
- 1/4 pohár kecsöp
- 1/4 pohár ecet (vigyázat, az amerikai ecet sokkal gyengébb, mint az európai! Európában tegyetek bele fele annyi ecetet és engedjétek fel vízzel. Vagy ne.)
- 1/4 pohár olaj
- 2 kanál Worchester szósz (nem létszükséglet, de ha valaki kihagyja, vessen magára és tegyen a szószba sót)
- 1/2 pohár apróra vágott hagyma
- 1/8-ad pohár méz
- két szemszétnyomott szem (fokhagyma)
- fél zöldcitrom leve (lime, mint a kór)
- 3/4 kanál bors

Ezt mind-mind összekevertük, majd 15 percig közepes tüzön kevergettük. A fertályóra leteltével nekiláttunk a második fázisnak.

A szószt összekevertük fél páhár narancslével, majd ráöntöttük őket egy tepsi aljában megbúvó bordákra. Lefedtük alufóliával (vajon Scarlett mit használt alufólia helyett?) és 300F-os előmelegített sütőbe tettük három órára. (Valószínűleg délen ezt a három órát használták fel a gyapotszedő munkások szemléjére.)

A három óra leteltével a sütőt 350F-ra kell állítani, levenni a bordákról ay alufóliát és így sütni tovább egy órát. (Fél óra elteltével a bordákat meg kell fordítani.)

Amikor kész, negyedórát hagyjuk pihenni, ha esetleg lenne a szósz tetején valami kövérség, azt le lehet kanalazni, aztán krumplipürével és kukoricával lehet tálalni és késsel, villával megenni.

Ribs

3 megjegyzés:

Ziebi írta...

Abban a 3 órában lehet készíteni másik 3 kaját a következő 1 hétre :)

amúgy jól hangzik :)

ribizlifozelek írta...

Hol marad akkor a mindennapi fozes orome?

Ziebi írta...

Azon lehet törpölni miközben kirándul inkább az ember vagy a hasát sütteti a kerti hintaszékben miközben a kuyták játszanak a kertben :)