2009. szeptember 28., hétfő

Állj be a sorba


Surt del ramat
Originally uploaded by ribizlifozelek

Egy évig hetente négy-öt nap elmentem a fenti falfestmény előtt a Barcelonai Autonóm egyetemen.

A spanyol egyetemisták - és főleg bölcsészek - között elsöprő többségben vannak a baloldaliak. Ez talán a negyven éven át uralmon levő jobboldali diktatúrának köszönhető.

Az autonóm egyetemeken pedig talán több balos, anarchista, maoista embert találni, mint egy szovjet gulágon.

Plaza Civica

Ez magyarázza a festmény keletkezését is. A nyolcvanas években Spanyolországban még volt kötelező katonai szolgálat: az anarchista fekete bárány nem lép be a hadseregbe, hátat fordít nekik és a béke jelével a fenekén boldogan rágcsál egy virágot, míg a többiek fegyelmezetten, horogkereszttel vagy számmal a szőrükön vonulnak a kitüntetésekkel kidekorált tiszt után.

Egy vöröscsillagos tornacipő meg eltapossa a hadsereget. Felül a szöveg annyit mond: Surt del ramat. Szószerint ez annyit jelent, hogy hagyd ott a csordát, azaz állj ki a sorból.

Húsz éve festette a képet pár diák.
Akkoriban komoly bátorság kellett a kötelező katonai szolgálat megtagadásához. Spanyolország nem olyan volt, mint a későkádárista és posztkádárista Magyarország, ahol viszonylag könnyen el lehetett lógni a katonáskodást. Ráadásul Spanyolországban sokan büszkén tagadták meg a sorkatonai szolgálatot.

Most leszedik és mást festenek a helyére.

Sokan tiltakoznak, de azt hiszem, hiába. A tiltakozók azt mondják, az egyetem múltjának egy darabja tűnik el. Mások viszont úgy érvelnek, hogy már nincs katonai szolgálat, új festmény kell.

Kíváncsi vagyok, ha lesz új festmény, akkor annak lesz-e ideológiai tartalma.
Azt hiszem, hirdetést csak nem fognak odamázolni.

UAB

Nincsenek megjegyzések: