2009. szeptember 3., csütörtök

Gazdagok vagyunk - Dég


Dég
Originally uploaded by ribizlifozelek

Azt hiszem, a legtöbb magyarországi vidéki kastély sorsa hasonló. Vannak kivételek, de ha egyszercsak egy ismeretlen kastély mellé teleportálnának és rögtönözni kellene róla egy előadást, akkor nem jönnék zavarba az 1945 utáni történelemmel.

A kastély a háborúban többször cserélt gazdát, ez alatt a helyi lakosság, az oroszok és a németek jelentős együttműködési képességről tettek tanúságot: együttesen széthordták a kastély berendezését. A berendezés egy részét környező tanyákról sikerült megmenteni, mint például azt a kis barokk asztalkát, amin a gondos gazdág nyulakat vágtak.

A háború után a kastély a helyi termelőszövetkezet kezelésébe került, ők eleinte irodának használták, ám a modern, kockaalakú irodák felépülése után a kastély gépállomásként működött tövább. Mivel a traktorok nem fértek be az istálló kapuján, a márvány itatókádakat összetörve új bejáratokat hoztak létre.

Az egybefüggő folyósokat elfalazták, a szeparált termek falát kibontották.

A kastélyt a hetvenes években elhagyták és még csövesek sem vertek benne tanyát. Meg egymást sem. A fűtetlen, tetőtlen épület rohamosan pusztul, de ismeretlen okokból még nem dőlt össze.

A park évszázados fái faipari hasznosításra kerültek. A műdombot a gloriettel elplanirozták, a törmelékkel feltöltötték a tavat. A park egy részét felparcellázták és családiházas övezetet hoztak létre benne. A többiben szunyogot és kullancsokat tenyésztenek.

Dég

Szóval, valahogy így.

A dégi kastély szerencsésebb, mint sok társa és sorsa összehasonlíthatatlanul jobb, mint a turai Schossberg palotácskáé.

Ez a kastély gyermekotthon volt és mivel folyamatosan lakták, nem romlott le annyira. A helyreállítás így könnyebb és olcsóbb. A tórendszert is karbantartották valamennyire, bár áradáskor a víz néha elönti a Holland házat.

Dutch house

Az utóbb időben rengeteg mindent helyreállítottak a kastélyban. Kifestettek. Berendezési tárgyakat hoztak, egybenyitották a befalazott folyósokat. Elkészültek a helyreállítás tervei. Igaz, ég hiányzik pár BKV-végkielégítésnyi pénzt, hogy mindent befejezhessenek.

De azért itt van még remény.

Dég

Nincsenek megjegyzések: