2009. szeptember 18., péntek

Nádasladány


Nadasladany
Originally uploaded by ribizlifozelek

Szerettük a Nádasdy kastélyt.

Természetesen, hasonlóan a legtöbb meglátogatott kastélyhoz, alig volt kitáblázva. Viszont az épület és a park nem volt annyira lehangoló, mint például Turán. A nádasladányi kastélyt optimistának éreztük, hasonlóan a dégi kastélyhoz.

Nádasladány

Az épület egy részét helyreállították, a többire keresik a pénzt. A renoválásra váró rész itt is szomorú, lehangoló, de megvannak a tervek, pályáznak és jön a pénz. Talán mert a Nádasdyak is mozgósították kapcsolati tőkéjüket, nem tudom.

Nádasladány

Talán azért is tetszett a kastély, mert a könyvtár és az Ősök csarnoka valamért túlélte az elmúlt évtizedeket. Egyszerűen nem értem. Pedig a kovácsolvas csillárokért rengeteg pénzt lehetett volna kapni akkoriban, amikor fém- és vasgyűjtéssel védték a hazát és a békét.

Ancestor's hall

Nem beszélve a könyvtár erkélyrácsairól. A fa szekrényekből pedig olyan jó nagy tüzet lehetett volna rakni. Vagy csirkeólat barkácsolni.

Nádasladány

De nem. Valahogy megmaradt.

A parkban a tó üres, szép zöld fű nő a helyén, de már vannak tervek. Talán majd pár év(tized) múlva megint lesz vízesés és csónakkal el lehet jutni a szigetre.

Park

A berendezés szétszóródott, de megvan. A könyveket restaurálják, a portrékról másolatot készítenek és kiállítják őket, szóval, van remény.

Az persze továbbra is kérdés, hogy mi legyen ebből az óriási épületből. De legalább megvan, szépül és nem pusztul.

Nádasladány

Nincsenek megjegyzések: