2009. szeptember 6., vasárnap

Tolószékkel a végeken


Wheelchair
Originally uploaded by ribizlifozelek

Vár- és kastélytúránk során társaságunk egyik tagja kerekesszékben utazott. Nem szokványos tolószékes: segítséggel tud pár métert menni.

Természetesen WC-re mindenhol kell menjen. Természetesen, a mozgáskorlátozott WC-k létét törvény írja elő és természetesen ma már sokkal jobb a helyzet, mint pár évvel ezelőtt. Mintha az emberek készségesebbek lennének és próbálnának segíteni. (Tavaly voltam egy másik kerekesszékes ismerősömmel két alkalommal egy felsőközépkategóriás belvárosi étteremben. Elsőre a nyolc centis küszöb a pár száz kilós motoros alkotmánnyal leküzdhetetetlen akadálynak bizonyult, így kénytelenek voltunk leülni teraszra. Másodjára az étteremvezető kerített egy deszkát és bejutottunk.)

Dég

Dégen volt mozgáskorlátozott WC. Az speciel a kastély baja, hogy mindenfelől lépcsőn és murvás lejtőn lehet feljutni. A gondnok azonban kinyitotta a hátsó ajtót és segített bejutni és leküzdeni két grádicsot. Utána királyság.

(Mivel a turai össze akar dőlni, ott csak egy koedukált toi-toi volt.)

Ozora

Ozorán a helyzet érdekesebb volt. A vár természetesen dombra épült. Amíg oda feljutottunk, megizzadtunk. A kerekesszékest egyikünk tolta felfele, másikunk húzta, ő pedig rettegett. De ismétlem, ez egy vár, gödörbe mégsem építhették. (Mondjuk rámpa mehetne fel, de talán majd a domboldal részletes feltárása után lesz.)

Mozgáskorlátozott WC viszont épült a várba. Igaz, a pincébe került másfél emelet mélybe, de volt lift. Az egyéni (és mérnöki) probléma, hogy a tolókocsi nem fért be a felvonóba.

Beszedes Jozsef Bridge

A dunaföldvári vár más volt. Dunaföldvárt imádom. Szerintem gyönyörű. Lehet, azért látom ilyennek, mert majdnem mindig Kalocsa után értem ide. De jó volt.

A várba könnyedén be lehetett jutni és a mozgáskorlátozott WC is jó helyen volt. Igaz, be volt zárva, de ki volt írva, hogy a kulcs VAGY a vármúzeumban VAGY a turinformirodában van. Ha sürgős, természetesen az ember rossz helyen kezdi el keresni a kulcsot. De ha már megvan a kulcsos hely, akkor sem egyszerű az élet.

- Tudom, hogy van ilyen kulcs, de még sose kérték és nem tudom, hogy hol van. És hát az az igazság, hogy mivel sose használják, a kertész ott tartja a fűnyírót. De a rendes mosdót ezzel a kulccsal ki lehet nyitni.

Mire kinyitottuk a rendes mosdót, előkerült a mozgáskorlátozott WC kulcsa is. Itt kicsit játszani kellett a fűnyíróval meg a slaggal (a kertészével, persze), de aztán sikerült használatba venni a helyiséget.

Ami mindig megoldotta a helyzetet, az emberi segítőkészség volt. Ami a helyzetet előidézte, általában az emberi butaság vagy az odafigyelés hiánya. (Mivel catói babérokra török, megjegyzem, hogy a budapesti Szent Istávn Bazilikában persze továbbra sem működik az állami pénzen felszerelt mozgáskorlátozott felvonó.)

Basilica

2 megjegyzés:

Pyry írta...

Ez már egy vicc, komolyan. Mármint a Bazlika. Egy nagyon szomorú vicc.

De a többit jó volt olvasni. :)

ribizlifozelek írta...

Orulok neki, hogy jo volt olvasni.

A Bazilikarol mar lemondtam.