2009. szeptember 20., vasárnap

Barackos chutney


Peaches
Originally uploaded by ribizlifozelek

Ha már visszajöttünk, elmentünk a Farmer's Marketre. Utahban épp barackszezon van. A piac tele volt szebbnél szebb és finomabbnál finomabb barackkal. A farmerek lelkesen kínálgatták portékáikat, kóstolni szinte közelező volt. Kár, hogy én nem rajongok a gyümölcsökért.

Azért vettünk egy hatalmas doboz barackot befőzni. Nagyon tetszett, hogy lehetett válogatni: kaptunk egy dobozt és azt megtölthettük barackkal. Pár nektarin is került a dobozba, bár ők közel sem voltak olyan szépek, mint a barackok.

A rengeteg gyümölcsöt részben megettük, részben lekvárt főztünk belőle és egy részéből chutneyt csináltunk.

A chutney egy ősi indiai étel, már az 1600-as években is beszéltek róla és luxuscikként hozták Európába. Idővel aztán rájöttek, hogy itt is lehet chutneyt főzni.

A szó szoros értelmében mi nem chutney-t csináltunk, mert a chutney szó a friss főzetre vonatkozik. Ha elteszik, akkor az achar. Természtesen ez senkit sem zavar abban, hogy a befőzött chutneyt chutneynek hívja.

- 2 liter apróra vágott magozott barack
- 2.5 pohár barnacukor
- 1 pohár mazsola
- 1 apróra vágott közepes fej hagyma
- 1/4 pohár mustármag
- 2 kanál gyömbér
- só
- egy szem tört fokhagyma
- 1 apróra vágott erőspaprika
- 5 pohár ecet (a magyar ecet erősebb, abból kevesebb kell)

Ezt a chutneyt elkészíteni egyszerű. Össze kell önteni az összes hozzávalót és melegíteni, kevergetni amíg be nem sűrűsödik.

A forró chutneyt üvegekbe töltjöttük úgy, hogy felül fél centit üresen hagytunk. Kikavargattuk belőle a légbuborékokat, majd lezártuk és húsz percre forró vízbe merítettük az üvegeket. (Alacsonyabb helyeken tíz perc is elég, de nekünk Utahban felvitték a dolgunkat...)

Kész is volt.

Preparing the chutney

Nincsenek megjegyzések: