2009. szeptember 24., csütörtök

Ördögfutás


Death Valley
Originally uploaded by ribizlifozelek

Az ördögfutást a Sátán Vidám Futásának (Satan's Fun Run) nevezik, az Ördögfutás név (és fordítás) nekem jobban tetszik. A hivatalosan Badwater Marathonnak nevezett ultramaraton nehezebb és embertpróbálóbb, mint a Wasatch marathon.

A Wasatch ultramaraton száz mérföldes. A Badwater Maraton 135 mérföldes. 215 kilométeres. A 215 km-t a Death Valleyben futják le. Helyesebben ott kezdik. Az Egyesült Államok legmélyebb pontján, 85 méterrel a tengerszint alatt kezdenek el futni és felszaladnak Mt. Whitney lábához, 2815 méterre. Régen a tetejére szaladtak 4421 méterre, de újabban nem rendezhetnek versenyeket a csúcson.

Júliusban futnak, mert akkor van a völgyben a legmelegebb.

Sahara

Árnyékban gyakran van ott 120 F. 49 C.
Árnyék viszont nincs.

A sziklák délben 200 F fokosak. 91 C. Lassú tüzön, ilyen hőmérsékleten már húst lehet sütni.

Death Valley

A start és a cél alig 12 km-re vannak egymástól - légvonalban. A versenyzők az egyik legrövidebb úton futnak. Ez a 215 km.

A távot hatvan órán belül kell lefutni. Sokan azonban frissek és erősek, ők 48 óra alatt végeznek az egésszel - és levezetésként versenyen kívül felmennek a Mt. Whitney csúcsra, ahova a verseny kitalálója is felszaladt. Aztán már csak 18 km van hátra a legközelebbi parkolóig.

Van, akinek ez sem elég, elkapja a gépszíj és visszafut még 215 km-t a célhoz. Volt olyan is, aki triplázott. Marshall Urlich pedig 2001-ben négyszerezett. Tíz nap alatt négyszer tette meg a távot. 860 km-t, ez 22 rendes maratonnak felel meg.

Az egész úgy kezdődött, hogy 1974-ben egy Al Arnold nevű alak el akart szaladni a kontinentális Egyesült Államok legmélyebb pontjáról a legmagasabbra. Többször megpróbálta, de csak harmadszorra sikerült lefutni a távot. Ezek után az Ördögfutás közelébe sem ment többet - kivéve egy alkalmat, amikor kapott egy díjat a többi futótól.

Death Valley

1987-ben a verseny hivatalossá vált. Idén már kilencvenen indultak el. A versenyzők 20-30%-a feladja. A többség célbaér. Eddig még senki sem halt meg.

A nevezési díj közel nyolcszáz dollár, de az orvosok és a szervezés sokba kerülnek. Maguk a szervezők önkéntesek, csakúgy, mint a futók segítői. Ők viszik a vizet, ellenőrzik a futók (őrültek) vizeletét, etetik, itatják őket. Pár merész ember azonba újabban egyedül fut: egy bevásárlókocsiba pakolják a cuccukat és tolják át hegyen völgyön.

Időnként halucinálnak, félrebeszélnek, kiszáradnak. És futnak tovább.

Szupermenek, de van normális polgári mesterségük. Idén - másodjára - egy kolorádói matematikatanár nyert. A futók között van politikus, kisvállalkozó, ügyvéd, egyetemista, fűszeres, ápoló. Pár éve egy Kónya Ákos nevű egyetemista fiú második lett.

A leggyorsabb férfi futónak 22 óra 51 percre volt szüksége a 215 km megtételéhez. A leggyorsabb nő ezt a távot 26 óra 51 perc alatt teljesítette.

A legidősebb ember, akinek sikerült végigfutnia a maratont, 67 éves. Ő az emúlt tíz év minden egyes futásán célbaért.

Death Valley

Mit kapnak a távot teljesítők?
A díjak szédületesek.

Akik szintidőn belül érnek célba, kapnak egy pólót és egy medált. Aki 46 órán belül ér célba, kap egy övcsatot. A győztes jutalma egy ezüst övcsat.

Ha azonban valaki egy évben kipipálja az Ördögfutást és a Furnace Creek 508-at, ami egy 818 km-es tekerés max két nap alatt Kalifornián át, akkor egy kupát is.

Death Valley

5 megjegyzés:

Ypszi írta...

Ööö.. én most összekeveredtem.. most itt az Ördögfutásról volt szó, vagy a Badwater maratonról? Vagy a kettő ugyanaz??

Ypszi írta...

Wáá, köszii:)

ribizlifozelek írta...

Koszi, hogy szoltal!

aGinger írta...

Őőőőrültek ezek az amerikaiak...!
:)

Ziebi írta...

erről láttam egy filmet, mármint a helyről. Szerintem aki ott fut az szimplán nem normális. Csináltak hőkamerás képeket a futókról, és látszott hogy ahogy ivott egy üveg vizet, úgy kicsit bekékült a kép, de csak egy pillanatra, aztán megint piros volt. Merthogy ezt csak úgy lehet túlélni, hogy mennek a futókkal autón, több hektoliter jeges vízzel, és hűtik őket.
Ja meg volt egy olyan része is a filmnek, amit Ypszi nagyon csípett volna, egy pár napos hullát is találtak, olyan száraz volt hogy tüzet lehetett volna vele rakni.