2009. szeptember 7., hétfő

Mire jó egy kastély?


Biatorbágy
Originally uploaded by ribizlifozelek

Jó néhány posztban siránkoztam már azon, hogy milyen gazdagok vagyunk, szinte minden faluban rohad szét nálunk egy kisebb-nagyobb kastély.

Úgy hallottam, a legtöbb kastélyból valamikor majd luxusszálló lesz.
- Legyen! - bár kételkedem. Ennyi tsz gépállomásra és ennyi luxusszállóra sincs szükség. (Ennyi fürdőre sem, de ez más kérdés.) Szerintem arról van szó, hogy fantáziahiányban szenvedünk. Most az trendi, hogy a kastélyokból szállodát csinálunk wellnessközponttal. Valamikor az volt a divat, hogy téeszirodát nyitottak bennük.

Biatorbágy

Kinek kell ennyi luxushotel? Idővel majd nagy részük csődbe megy és szétrohad, lehet mindent kezdeni előlről.
A múzeum jobb ötlet, de igazából sok lenne a jóból (múzeumból).

Én azt hiszem, ezekből az épületekből ideális közösségi ház lenne. Kisebbségi önkormányzati irodával, okmányirodával, tánc(bál)teremmel, pincediszkóval, könyvtárral, nyugdíjasklubbal, kávézóval, múzeummal, gyógyszertárral, néhány vendégszobával. Az épületeket kicsit át kellene alakítani, de hát ez az épületek sorsa. Az állapot konzerválása és a változás megállítása a 20. század találmánya.

Tura

Igaz, mindez van a legtöbb faluban, csak nem egy helyen. Persze, nem nézne ki rosszul: minden együtt, egy pár száz éves épületben.

Azt hiszem, mindegy, mit csinálnak ezekkel a kastélyokkal, csak ne engedjék összedőlni őket!

Bajna

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Miért ne legyen öregek otthona?!Könyvtárral a közeli falunak stb.stb

Pyry írta...

Egy dolgot hagytál ki a számításból. Az öregek otthona, stb nem hoz olyan gyorsan olyan nagy hasznot mint egy luxusszálloda :(

ribizlifozelek írta...

Nevtelen, a kastelyok szallas celu hasznositasaval van egy komoly gond: iszonyat draga, meg a helyreallitasnal is tobbe kerul.

A 18-19. sz-i belsok ma nem alkalmasak lakasnak. A 4-5 m belmagassag kihutes, kifutes draga. Minden egyes szobahoz furdoszobat kell epiteni, ami megint nem egy olcso mulatsag. Viszonylag keves osszkomfortos szobat lehetne kialakitani. Ezert nem tokeletes megoldas egy modern idosekotthona vagy gyermekotthon. Hacsak nem akarunk 6-7 embert tenni egy szobaba.
Idosek otthonat sokkal kevesebb penzbol sokkal magasabb szinvonalon lehet zoldmezos beruhazaskent epiteni. Akkor meg tekintettel lehet lenni a hely kulonleges igenyeire is.
Egy luxusszallo elbirja ezeket a koltsegeket, azonban, mint irtam, nem hiszem, hogy ilyen hotelbol ennyire lenne igeny.

En a kozossegi hasznositast (konyvtar, balterem, tancterem, kulturhaz, patika, stb) tartom jo megoldasnak.