2009. január 9., péntek

Karácsonyi történet


Happy Journey
Originally uploaded by ribizlifozelek

Az ünnepek alatt nem nagyon olvastunk újságot, most bepótoltam a lemaradásomat. Nem mintha olyan izgalmas dolgok történnének, de azért jó végigböngészni a helyi híreket.

Az eseményeknek azt a részét, hogy José Luis Rodríguez Lopez szerelemféltésből konyhakéssel megoperálta María Antonia Gutierrezt, valamint, hogy Sancho González Mendez összevitatkozott Conchita Jiménezzel egy gramm heroin árán, mindig átugrom. Elég volt egyszer látni valami hasonlót.

Az viszont érdekesebbnek tűnt, hogy az ünnepek alatt a hó miatt egy csomóan a buszpályaudvaron ragadtak, mert a busztársaság nem indította el északra és délre a járatokat. Meg keletre és nyugatra sem.


A buszpályaudvar környéke nem vidám hely, sőt, azt mondanám, szerintem az egész állam legkellemetlenebb része. A modern, drága, puccos Gateway bevásárlóközpont melletti elhagyott, félig elhagyott vasúti raktárak környéke tele van hajléktalannal és hajléktalanok gondozásával foglalkozó intézménnyel. (Megjegyzem, ezen a klímán sokkal nagyobb gond hajléktalannak lenni, mint Budapesten, mégsem fagynak meg és mégcsak nem is büdösek. Szerintem ez nem a sivatagi levegőtől van.)

Szóval, több száz ember ragadt a buszpályaudvaron. Busszal itt általában nem az utazik, akinek pénze van. A legtöbb elveszett ember hispán bevándolró volt, aki rokonainál szerette volna tölteni a karácsonyt valahol délen. Vagy északon. Esetleg nyugaton. Keleten.

Az emberek ott ragadtak, nem volt pénzük szállodára, néha McDonald's-ra sem. A hajléktalansegítők rajtuk is segítettek valamennyire.

A híreket meghallotta egy idős bácsi is, aki úgy gondolta, karácsony van. Ilyenkor csak nem járja, hogy az emberek össze-vissza aludjanak egy buszpályaudvaron. Beszélt a feleségével és legjobb barátjával, kimentek a buszpályaudvarra és megkérdezték, lenne-e valakinek kedve elmenni velük ebédelni?

Nyolc embernek volt. Floyd és a felesége, meg a barát beültették a nyolc embert az autóikba és elmentek ebédelni. Majd haza, ahol a nyolc busztörött lezuhanyozhatott.
Floyd meg arra gondolt, karácsony van, nem viszi őket vissza buszpályaudvarra, megágyazott a nappaliban, a kisszobában és a haverjával hoztak vacsorát. Meg ebédet. Meg vacsorát. Aztán felszabadultak az utak és Floyd visszavitte vendégeit a buszhoz.

Se a bácsi, se a haverja, se a feleség nem beszél spanyolul, ami nem meglepő. Igazából az sem, hogy a nyolc vendégből egy pötyögött valamit angolul. És mégis, jól elvoltak.

Floyd az mondta később, ez volt élete legdrágább és legszebb karácsonya, mert a karácsony végül is erről szól.

Temple Sq

2 megjegyzés:

Ziebi írta...

Ez tényleg szép :)

Tinkmara írta...

Köszönöm, hogy hagytál linket, Ribizlifőzelék. Ez tényleg megint egy szívmelengető történet volt. :)