2009. február 1., vasárnap

Képriport Provóból


Provo
Originally uploaded by ribizlifozelek

Az ogdeni kirándulás sikerén felbuzdulva elmentünk Provóba.

Provo az egyik legrégibb európai település Utahban. Az először idevetődő európaiak, két spanyol pap is megjegyezete, mennyire szép és termékeny ez a hely. A kisváros mezőgazdasági jellegén nem sok nyomot hagyott az itt alapított mormon egyetem és a második világháborúban idetelepült acélipar. Az évtizedek nyom nélkül szálltak el a központ régi utcácskái felett.

Provo

Érdekes volt ez az időutazás. Egyáltalán nem látszott a központon, hogy Provónak 110000 lakosa van és, hogy rajtuk kívül még 35000 diák él itt. A főutca mintha semmit sem változott volna a hatvanas évekbeli modernizáció óta. Pedig akkor is csak a cégtáblákat cserélték modernebbekre.

Modern Shoe Repairing

A boltok kirakatában szigorú feliratok hírdették, itt nincs helye viháncolásnak, itt megfontolt emberek árulják az IBM írógépeket:

IBM Typewriters

Még megfontoltabb emberek döntik el, hogy kit engednek be a kocsmájukba - ahol természetesen a legveszélyesebb ital a jeges kóla.

WE reserve the right

Az egyik könyvesbolt bejáratára kiragasztott cetlikből megtudtuk, hogy tilos benn mobilozni. Koldulni. Tizenkétéves kor alatt egyáltalán bemenni se szabad. A randalírozó kismamákat szintén kizárták: babakocsival sem lehetett bemenni. Még tizenkét évesnél idősebb csecsemővel sem.

What about customers?

Időnként megcsillant egy kis humor, de ez inkább a több generáció óta balzsamozással foglalkozó emberek vaskos humora volt. Kirakatokba kiállított régi, bilivel kombinált tolótszékek és negyvenéves működő italautomaták jellemezték ezt a vonulatot. Meg a hallókészülékeket árusító bolt jegesmedvéi:

Hey you!

A főutcát pici aranyos szobrocskák szegélyezték. Ogdenben is ilyen szobrok voltak, csak pár arasszal nagyobbak. Valószínűleg egy fix keretből kellett minél több aranayos szobrocskát kihozni. Vagy kiárusítottak egy óriási bronz sakkészletet.

Provo

A belváros azért érdekes volt, a házak tetszettek és találtunk egy nagyon kellemes utcácskát is alternatív boltokkal és szobrokkal. Pontosan néggyel. Négy bolttal és négy szoborral.

Terminator

Don Quijote Terminátor Bádogember nagyon tetszett nekünk és Yodának is. A Mestert főleg a szobor lábai érdekelték.

Szép volt Provo, érdekes volt, de azért nem sajnáltuk, hogy pár órás séta után búcsút intettünk a belvárosnak.

Hasta la vista Baby


Nincsenek megjegyzések: