2010. december 31., péntek

Angol teaház


Teahouse
Originally uploaded by ribizlifozelek

Az angol teaház nagyon angol.
A bejáratnál egy Mini parkol kerékig brit lobogóba festve. A pici téglaépület bejáratánál angol postaláda emlékezik a királyi időkre.

A teaház-pékségbe belépő első pillantása a csodálatos süteményes pultra esik. A második a Királynőre. Erzésbet elkerekedett szemekkel szintén a süteményes pultot nézni. Igaz, nem élőben, hanem mint kép a teaház falán. Természetesen a kandalló felett.

A kandallóban nem igazi tűz lobog, de azért elég giccses. Ezt az egész teaházról el lehet mondani. Békebeli, barátságos, meleg és giccses.

Teahouse

Idős "zserbónénik" kortyolgatnak a csészétől gondosan eltartott kisujjal különleges teákat, a személyzet pedig kedvesen kérdezgeti, mit szeretnénk.

Pogácsaszerű sajtos süteményt, húsos pie-t és sajtos pie-t kérünk, meg teát.
Miközben készül az étel, feltűnik, hogy a személyzetnek nincs angol kiejtése - aminek örülünk.
Angol teaház, úgyhogy a Beatles szól, folyamatosan. Azt hiszem, egy "best of" válogatást hallunk, de egy óra kevés volt kideríteni, hogy mi alapján rakták sorba a dalokat. Bors őrmester hiányzott, egyébként a gombafejűek szinte minden albumáról hallottunk egy számot.

Az egyik szobalánynak öltözött pincérlány még dúdolgatta is a Yesterday-t, ami szerintem elismerésre méltó teljesítmény lehet, hogy egy év háromszáz munkanapján valószínűleg legalább kétszer hallja az örökzöldet.

Steak and onion pie

A pogácsa finom.
A pie-ok kiválóak.
A teák finomak.

Kevés ilyen kávézó jellegű hely van Salt Lake Cityben. Kedves, kicsit giccses, kicsit sznob, kicsit drága, de barátságos. A hely több órás üldögélésre, beszélgetésre való - WIFI nincs.

Hangulat van.
Kinn -14 fok volt.
Benn 22.
Lehet egy ilyen helyet nem szeretni?


Teahouse

2010. december 30., csütörtök

Mini galiciai polip


Baby Octopus
Originally uploaded by ribizlifozelek

A galíciai polippal általában tányérban találkoztam - én egy asztalnál ültem, a polip egy tányérban vagy serpenyőben, de egy alkalommal a polip egy érdekes félreértésre adott okot.

Magyar társaságban érdekes ételekről volt szó és én megjegyeztem:

- Ne feledkezzünk meg a galiciai polipról!

Erre egy, nem az eszéről híres szőke fickó közbeszólt:

- Én sem szeretem a zsidókat.

Nagyjából két perce telt, mire leesett, mire gondol és nagyjából tízbe, mire újra meg tudtam szólalni. A szőke fiatalemberrel addig sem kellett sokat beszélnem, így nem volt feltűnő, hogy ezek után végképp nem szóltam hozzá.

A galiciai polip, a pulpo gallego szerintem ízletes étel. Életemben először egy kicsiny alicantei faluban ettem ilyet. Pepito, a Bar Pepito tulajdonosa úgy érezte, mindent meg kell kostoltasson velem, ami a tengerben úszik, mászik, csúszik és elkeveredik az ő konyhájába.

Aspe

Szerintem Pepito három négyzetméteres konyhája nemcsak egy magyar KÖJÁL ellenőrt, hanem egy tengerbiológust is meglepett volna. Egyszerűen minden volt benne, ami a tengerekben úszik, csúszik, kúszik és mászik. Esetleg rakétahajtás elvén suhan. Ez utóbbi volt a polip.

A polip akkora volt, mint egy pulyka - nem is értem, hogy fért be a konyhába.
Fura íze volt, de szerettem.

Mint megtudtam, a galíciai polipot egyszerű elkészíteni, sok tengerparti kisváros kicskocsmájában ez a napi étel (lásd pacalpörkölt). Pár próbába beletelt, amíg felismertem, hogy a polbo á feira és pulpo a la gallega, meg a pulpo gallego az ugyanaz az étel.

Plaza Mayor

Jobb helyen a díjbírkózó vendéglős megragadja a polip karját (az egyiket) és párszor odacsapja a lépcsőhöz (a polipot), de az is jó, ha kalapáccsal összeveri. Állítólag ettől puhább lesz.
Szerintm, szerintem porhanyós polip nincs. Kicsit mindig rágós lesz.
Egy spanyol konyhai trükk szerint a forró lébe parafadugót kell tenni és akkor a polip olyan lesz, mint a vaj. Mindenkinek a gasztronómiai józan eszére bízom, hogy hajlandó-e parafadugót dobni a lobogó vízbe. Egy valami biztos, műanyag dugó nem jó. A parafában lehet reménykedni.

Baby Octopus

A polipot forró vízbe dobjuk. Utána dobunk egy fej félbevágott hagymát és babérlevelet és a polipot lobogó vízben forraljuk. Ettől a polip elsápad, a víz meg színes lesz.

Minnél nagyobb a polip, annál tovább kell forralni.

Ha kész, akkor krumplival és pirospaprikával tálaljuk.

Megesszük.

Blogot írunk belőle.

2010. december 29., szerda

Bevásárlás vihar elött


Train shoppee
Originally uploaded by ribizlifozelek

Reggel elmentünk megetetni a cicákat, Yoda révén így biztosítottuk nekik az egészséges napi testmozgást is.

Utána körbejártuk a házat. A sarki vasútmodellbolt előtt kisebb tömeget láttunk.

A vasútmodellboltban mindent lehet kapni, ami vasútmodellezéshez kell. A bolt óriási és csak néha van nyitva. Többször csodálkoztunk, hogy ekkora boltot el tud tartani egy ilyen viszonylag kis városban ez a hobbi, de sosem szabad alábecsülni az ilyen szenvedélyeket.

A vasútmodellezők kábítószerfüggőként tömörültek a bolt előtt, hogy megkapják ünnepi adagjukat. Várták az árut és a boltost, hogy kinyisson.

- Sietek, mert nagy vihar jön. Veszek pár cuccot, azzal eltöltöm a hétvégét - mondta egy őszhajú, hatvanas úriember.

- Én a sivatagból jöttem, hogy még a vihar előtt hazaérjek - jelentette ki egy másik idősebb fickó.

- A karacsonyi pénzt szeretném elkölteni - mondta egy negyvenes csupa fuksz alak.

Tisztelettel vegigneztem rajtuk. Yoda csak lepisilte az őszhajú terepjárójának a kerekét, aztán elindult vissza a cicákhoz.

Ranger

2010. december 28., kedd

Karácsonyi krimi


SLC
Originally uploaded by ribizlifozelek

Megjegyzés: a jelen bejegyzés sokkoló eseményeket ír le naturalisztikus módon. Akik az ünnepek alatt - vagy általában - nem szeretnének ilyen történésekről olvasni, ezt a posztot jobb, ha átugorják.

Békés ünnepi hangulat ült Salt Lake City felett, mint szmog a völgyben. Mindenki otthon volt. Az emberek körbeülték a karácsonyi vacsorát és az utolsó húsdarabokat szopogatták le a csontokról. Az angyalra gondoltak, a békére, a szeretetre és arra, hogy hogy fogják lemozogni a magukba tömött kalóriákat.

A bűneset minket is megdöbbentett. Nemcsak időzítése miatt, hanem mert egy sűrűn lakott helyen, emberek között következett be, tőlünk alig két perc sétára. De semmit sem hallottunk. Mi se és a szomszédok sem.

A gyilkos csapott le.
Hosszú ideje várt türelmesen az elhagyott külvárosi utcában, hogy véres tervét végrehajthassa. Az áldozatnak karácsony estéjén esélye se volt. A bűncselekményt különös kegyetlenséggel hajtották végre. N., aki elsőként ért a tetthelyre, elakadó szavakkal számolt be a helyszínt beborító vérről és belsőségekről.

Az áldozat még élt, de olyan válaságos állapotban volt, hogy már nem tudták megmenteni.

A gyilkos mosómedve esélyt sem adott a csirkének a baromfiudvarban.

Pihi

2010. december 27., hétfő

Ódivatú történet


Old stuff
Originally uploaded by ribizlifozelek

Bementem egy könyvesboltba nézelődni.
Nézelődtem az újdonságok között.
Lapozgattam a könyveket.

Volt, ami megtetszett.

Elővettem a telefont és szépen bepötyögtem az érdekesebb könyvek címét a noteszbe, hogy majd alkalomadtán megvegyem őket Kindlére vagy a Google könyvesboltban .

Természetesen nem voltam eléggé modern:

- Miért írod le a címeket? Egyszerűbb lenne leolvasni a vonalkódot az iPhone-nal és a keresés eredményét elmenteni.

2010. december 26., vasárnap

Karácsonyi kecske


Goat meat
Originally uploaded by ribizlifozelek

Eleinte azt hittük, veszélyben a karácsonyi kecske: az indiai bolt eltünt. Szerencsére gondos kezek az elhagyott bolt kirakatának porábe rajzolták az új címet. (Pár táblácskákra minibetűkkel felírták, merre költöztek, de ezeket a kiírásokat alig tudtuk elolvasni.)

Az új bolt tisztább és áttekinthetőbb, mint a régi. Isteni mango lasszit árultak és rengeteg féle fűszert pakoltak fel a polcra. Szerintem ezeknek a fűszereknek a jelentős része még az Enciklopédia Britannicában sincs benne.
Kecske is volt.
Kicsit drágábban, mint a régi helyen, de volt.

A kecsket hazavittük, a mango lasszit megittuk.

Vegetables

Friss mentát vágtunk apróra. Yoda imádta - volna - a friss mentát. Szokott kapni lehelletfrissítő mentaízű cukorkát és valószínűleg ezzel tévesztette össze a leveleket. Amikor a krumplira került sor, elment, a krumpli nyersen nem érdekli. A répa apróravágásakor azonban ismét megjelent, elmajszolt pár darab répát és csak akkor lépett le, amikor elővettük az újhagymát.

Vegetables and the goat

A zöldés felét beleborítottuk az agyagedénybe. Rátettük a megsózott, megborsozott kecskét, majd rátettük a maradék zöldséget.

A négyszáz Fahrenheit fokos sütőben a kecske és a zöldségek két és fél órán át pihentek.

Ezt követően a mentás kecskét feltálaltuk a karácsonyi asztalnál és miközben a Mennyből az angyalt dúdolgattuk, jóízűen elfogyasztottuk.

Goat with vegetables - ready to eat

2010. december 25., szombat

Yoda mindent ért


Petroglyph NO MORE
Originally uploaded by ribizlifozelek

Esett az eső.
Az autók tocsogtak a vízben.
Az emberek cuppogtak a vízben.

Mi reggeliztünk, majd kezdődött a reggeli rituálé, piperészkedés, holmik összerakása, majd egy rövid szusszanás, a napi teendők átnézése. Yoda békésen hevert a kanapé közepén és folytatta éjszakai tevékenységét: aludt.

Fél füllel azonban azt figyelte, hogy miről beszélgetünk. Yoda gyülöli az esőt és a kabátot.

Ribizli1: - Lassan elkészülök.
Ribizli2: - Pillanat, ezt a levelet még elküldöm.
R1: - Adjunk rá kabátot!
R2: - Megyek, megfogom és ráadjuk a kabátot.

Egyikünk sem mondta ki a Mester nevét. Egyikünk sem vett kabátot, pórázt kézbe, Yoda azonban tökéletesen értette a párbeszédet. Felállt, besompolygott kuckójába és onnan pislogott kifele.

- Nem megyek ki, mert esik és mert kabátot akartok rámadni.

2010. december 23., csütörtök

Élj szabadon!


Live Free
Originally uploaded by ribizlifozelek

Vettem egy rövidnadrágot - nem mintha abban hinnék, hogy a globális felmelegés miatt majd Bostonban pálmafák fognak nőni a tengerparton, hanem azért, mert kell egy majd nyárra.

A nadrág megérkezett.

Jó.
Kényelmes.

Egy valami azonban megragadta a figyelmemet a nadrágon.

A slicce mellé rövid feliratot varrtak. A felirat tömör, velős. Tartalmilag pedig érdkes üzenetet közvetít:

LIVE FREE - ÉLJ SZABADON!

Vajon ez egy mutogatósbácsi-nadrág?

2010. december 22., szerda

Catsitting


Catsitting
Originally uploaded by ribizlifozelek

A dogsitting szót akkor hallottam először, amikor józanon halkszavú szomszédunk bekopogott és kisfiús mosollyal elnézést kért:

- Dogsittingelek - mondta -, lehet kicsit hangos ugatás lesz nálunk, elnézést.

Természetesen nem volt ellene semmi kifogásom. Józanon halkszavú szomszédunk általában pocsolyarészeg és olyankor háromszavas szókincsét kihasznláva üvölt. A kutyaugatás sokkal jobb alternatívának látszott.

Most rajtunk volt a sor: mi catsittingelünk, amíg E. Európában van. Ez annyit tesz, hogy vigyázunk két túlsúlyos macskájára. A fenti képen a soványabbik cicus rémül halálra Yodától, bár szerintem kétszer olyan nehéz és háromszor annyit kakál, mint a Mester.

A macskaszittelés arról szól, hogy elmegyünk E-hez, kicseréljük a macskák vizét a vizkeringtető rendszerben (folyamatosan "forrásvíz" kering egy kis "patakban"), adunk nekik enni, megakadályozzuk Yodát, abban, hogy a cicakaját megegye, majd kitakarítjuk az almot.

E. arra is megkért minket, hogy ha lehet, üldögéljünk nála, hogy a cicamicák ne legyenek egyedül. Mi üldögélünk E-nél, dolgozunk, a macskák pedig lapítanak. Esetleg lelépnek a macskaajtón át.

Cat door

Yoda nagyon szeretne haverkodni velük, de szerintem a cicák más társaságra vágynak.

Karácsony 2.0


Happy Holidays!
Originally uploaded by ribizlifozelek

A fenti képen a karácsony hagyományos értelmezését látjuk.

Aztán a youtube-on megláttam a karácsony digitális átértelmezését.

Figyelem! Ez egy művészeti alkotás. Mindazok számára, akik nem tudják értelmezni a művészeti alkotás fogalmát és történelmi, aktuálpolitikai, ideológiai, vallástörténeti pontosságot kérnek rajta számon, például miért vannak alulreprezentálva az Inuitok a résztvevők között, javaslom, nézzen mást :)


2010. december 21., kedd

Készülődés


Somewhere. Nowhere.
Originally uploaded by ribizlifozelek

Készülünk a bostoni utazásra. (Január elején három hónapra Bostonba megyünk.)

Egyelőre a felkészülés informatikai szakaszában vagyunk, különféle izgalmas programokat töltünk le a telefonokra.

Az egyik program egyenesen a blogra fogja fellőni a napi megtett távolságot, útvonalat, fényképeket. Egy másik megmondja, hol van a legközelebbi WC.

Egy másik aplikáció szolgáltatásokat keres az út mentén.

Végszükség esetén mehetünk repülővel. Egy okos kis progi megsúgja, melyik repülőtéren épp mennyit kell várni a biztonsági ellenőrzésre.

Nagyon tetszenek ezek az alkalmazások. Ha elakadunk egy hófúvásban, istenien fogunk szórakozni az autóban, miközben várjuk az olvadást.

2010. december 19., vasárnap

Jobbkanyar


State Street
Originally uploaded by ribizlifozelek

Utálok balra nagyívben kanyarodni olyankor, ha a szembejövőknek elsőbbsége van. Várni, tönymörögni, várni, elengedni, elengedni és amikor végre szemből nem jön senki, akkor biztos felbukkan pár gyalogos, akit el kell engedni.

Ezért is láttam nagy örömmel a CNN-en, hogy az egyik legnagyobb amerikai csomagkihordó cég, a UPS teherautói ha lehet, nem fordulnak balra nagyívben. Jobbra, jobbra és jobbra fordulnak, de balra nem.

Az útvonaltervező program úgy szervezi meg a csomagkihordást, hogy a teherautók jobbkanyarokkal tudják kihordani a küldeményeket.

Nem azért, mert a UPS vezetősége hozzám hasonló nyuszikból áll.
Ők a pénzt és a hatékonyságot nézik.

Balranyarodáskor a teherautó sokat áll. Egyhelyben járáskor a motor fogyaszt és a teherautó nem megy. A UPS ezért úgy szervezi a kiszállítást, hogy lehetőleg mindent jobbkanyarokkal oldjon meg. Az eredmény? Éves szinten 12 millió liter üzemanyagmetakarítás.

Azt hiszem, ezentúl ha balra kell kanyarodni, én is jobbra-jobbra-jobbra fogok fordulni. Benzint nem biztos, hogy spórlok, nyugodtabb leszek. Hogy az utasok mint mondanak, az nem érdekel.

Ford

Bővebben:
- http://money.cnn.com/video/news/2010/12/13/n_cs_ups_no_left_turn.fortune/index.html
- Myth busters 145.

2010. december 18., szombat

Töltött jalapeño


Stuffed jalapeños in bacon
Originally uploaded by ribizlifozelek

A töltött jalapeño veszélyes étel: olvastam olyan férfiről, aki kesztyű nélkül belezte ki a jalapeñót. Őt később kollégái találták meg összegömbölyödve, taknya-nyála egybefolyt és a fickó csak nyöszörögni tudott a férfimosdó piszoárjában.

Ennek ellenére megkockáztattam a jalapeño töltést - ha más kolbászt sikerült.

Jalapeños

Első lépésként meg kellett venni a jalapeñot. jalapeñót lehet venni a Smith-ben, ahol egy kilo paprika 3.5 dollár körül van, vagy a mexikóinál, itt egy kiló jalapeño 1.4. Mi a mexikóihoz mentünk. A bolt dögkút részében kivételesen nem vettem semmit, se gyanús disznósajtot, se még gyanúsabb tepertőt. Ennélkül is elég veszélyes vállalkozásba fogtam.

Otthon leültem és szemezni kezdtem a jalapeñókkal. A töltött jalapeño receptje egyszerű - kedvenc amerikai gasztrobloggerem, a pioneer woman egyik bejegyzésében olvastam róla. Ennek megfelelően az étel magas kalória-, koleszterin-tartalma garantált, csakúgy, mint a sikere. A leírások alapján úgy tünt, az éhező kollégákat majd tűzoltószekercével kell elhessegetni a csemegétől, nehogy idő előtt elfogyjon.

A jalapeñókat hosszában kettévágtam és precízen, kiskéssel kikapargattam belőlük a magokat és kivágtam az ereket. Következő lépésként krémsajtot tömtem a félbevágott paprikákba, aztán szalonnába göngyöltem őket, a szalonnacsíkokat fogpiszkálóval rögzítettem, majd a göngyölegeket betettem a sütőbe.

A kollégákat nem kellett tűzöltószekercével távoltartani az ételtől - mire előkerült volna az önvédelmi eszköz, már minden töltöttpaprika elfogyott. Volt, aki meg sem melegítette, úgy ette.

Stuffed jalapeños

Töltött jalapeño:

- 20 jalapeño
- krémsajt
- szalonna
- tűzhely

1. A jalapeñót hosszában kettévágjuk, kimagozzuk és kivágjuk az ereit. (Ez utóbbi lépés nem kötelező, ha vendégeink szeretik a csípőset, maradjanak. Erek nélkül az ételnek enyhén pikáns íze lesz.)
2. A félbevágott paprikákat megtöltjük krémsajttal.
3. Beletekerjük őket szalonnacsíkokba és összetűzzük a göngyölegeket fogpiszkálóval
4. Betesszük őket 375 Fahrenheit fokos sütőbe 25-31 percre.
5. A végén betesszük a paprikákat a szánkba. Frissen a legjobb. Fogyasztás előtt távolítsuk el a fogpiszkálókat!

Ready to eat

Megint posta


Boxes
Originally uploaded by ribizlifozelek

A blog nem fog postás-bloggá alakulni, de a posta foglalkozik velünk, mi pedig írunk a postáról.

Fekete péntek után egy üveg víz vétele révén kaptam egy harmincdolláros ajándékkártyát.

Ha már volt "talált" pénzem, elhatároztam, elköltöm. Úgyis akartam egy kesztyűt, meg egy nadrágot. A cég honlapján kiválasztottam egy kesztyűt és egy nadrágot. Megvettem őket, használtam a kártyát, majd kifizettem a különbözetet.

Aztán vártam.
Se kesztyű, se nadrág.
A UPS honlapja szerint a doboz meg se moccant.

Írtunk a cégnek:
- Hol a nadrágom?

Egyből válaszoltak: valószínűleg a UPS elvesztette a nadrágomat és a kesztyűmet.
Elnézést kérnek. Bocsánatot kérnek. Megalázkodnak. Ők a hibásak. Hamut hintenek fejükre. Megszaggatják köntösüket. Kitépik a hajukat. Összevagdossák arcukat. Porba omolanak.

Visszautalták a pénzt, elküldték még egyszer UPS-sel a kártyát és adtak egy 15%-os kupont.
Pedig egyáltalán nem az ő hibájuk, hogy a csomagküldő szolgálat elhagyta a dobozomat.

Megvettem szépen ugyanazt, alkalmaztam a kupont, az új utalványt és megkaptam az emilt, hamarosan itt lesz a nadrágom és a kesztyűm.

Persze lehet, addig lefagy a kezem, vagy kitavaszodik.

2010. december 16., csütörtök

Levelet visz a posta


Bratislava
Originally uploaded by ribizlifozelek

A levelet a posta nem a bontóba viszi, hogy rövid tartalomelemzés után a legértékesebb dolgokat demokratikusan szétossza dolgozói köztt: az amerikai postás nemcsak hozza, de viszi is a levelet.

A családi házaknál a kimenő leveleket egy csipesszel erősítik a levelesláda tetejére, a levélhordó meg viszi is a levelet.

Hasonló a helyzet a csomagokkal is. A posta kitalálta, hogyha valaki vesz tőlük szabány dobozt, akkor azt egységáron, súlytól függetlenül az ország területén belül bárhova elviszik, ahol van postaláda. Az ügyfél fellép a neten a posta oldalára, bankkártyájával kifizeti a küldemény árát, amiért kap egy vonalkódot. Ezt felragassza a dobozta és odaadja a postásnak, aki viszi és nem bontja ki.

2010. december 15., szerda

Egy régi óra


Zions First National Bank
Originally uploaded by ribizlifozelek

Az óra Salt Lake City belvárosában áll - azaz nem áll, az óra pontosan jár száznegyven éve. Igaz, közben néha ezt-azt kicseréltek benne, átalakították az óraművet, de azért az óra továbbra is ugyanaz.

1869-ig Salt Lake City nem sokban különbözött a világ végétől. Talán a világ vége közelebb volt. Utak nem voltak, a hajózható folyók másfele folytak. A legközelebbi nagyváros ezerötszáz kilométerre volt. A luxuscikkeket ökrösszekéren hozták.

Zion's First National Bank

A legenda szerint így érkezett meg a város első bankjának az órája is, ami a talapzatán levő felirat szerint 1870-ben készült. Az ökrösszerekes történet szép, de 1869-ben a város közelében - tőle hatvan kilométerre - már járt vasút. Az óra valószínűleg odáig vonatozott, majd a hátralevő távot tette meg szekéren aztán állították fel jelenlegi helyén 1873 körül.

Zions First National Bank

Az órát eleinte egy Main Street alatt csatornában folyó City Creek patak hajtotta. 1912-ben döntött úgy a bank vezetése, hogy itt az ideje modernizálódni és rákötötték az órát a bank elektromos hálózatára.

Az óra azóta mutatja az időt és köszöni, jól van. Még az ismételt modernizációs hullámok sem tudták eltakarítani, így most az óra a sétálók és a belvárosi kutyák kedvence.

Old Clock

2010. december 14., kedd

Human Zoo


Mother and child
Originally uploaded by ribizlifozelek

Mai szemmel az elképzelés rasszista, erkölcstelen és borzalmas. Százhúsz éve teljesen normális dolog volt.

A "human zoo" valamikor teljesen hétköznapi kiállítás volt.

Afrikában kijelöltek pár önkéntest, akiket behajóztak, elvittek Európába, általában egy állatkertbe. Az állatkerben építtettek velük egy falut. A nagyérdemű pedig jött, fizetett és az orángután és a csimpánz után megnézte az afrikaiakat is. Általában ugyanis a human zoo-t az emberszabásúak ketrece mellé helyezték. Esetenként bele.

A belgák egy egész kongói falut telepítettek a Brüsszel melletti Tervurenbe. A németek Hamburgban nyitottak human zoo-t. Ide természetesen az állatkereskedő Hagenbeck szállította a lakókat. Emberi állatkertek léteztek az Egyesült Államokban, Spanyolországban és Franciaországban is. Egy katalán kisváros múzeumából csak az 1990-es években szedték be a főemlősöket bemutató kiállításból a kitömött gorilla mellől a kitömött feketét.

Az 1889-es párizsi világkiállítás szenzációja nemcsak a világ legmagasabb épülete, az Eiffel Torony és a világ legnagyobb belső tere, egy hatalmas kiállítási csarnok volt, hanem az úgynevezett "negro falu". Négyszáz afrikai élt itt stratégiailag pozicionált fügefalevélbe öltözve.

A világkiállítás 32 millió látogatójából 28 millióan benéztek a human zoo-ba is.

Idővel megváltoztak az erkölcsök és az emberek rádöbbentek, hogy az Emberi és Polgári jogok nyilatkozata minden homo sapiensre vonatkozik és az emberi állatkertek eltüntek illetve megváltoztak. Kései utódaikat a turistaipar központjaiban lehet megtalálni, ahol népviselet-szerű ruhába öltözött helybeliek tesznek úgy, mintha ma is állandóan népviseletben járnának és hagyományos mesterségeket űznének. Munka után viszont ők, szemben a human zoo-k egykori lakóival, hazamehetnek.


Bővebben a témáról:
- Báez,- Mason: Zoológicos humanos, Santiago de Chile, 2006.
- Bancel - Blanchard - Lemaire: Human zoos, Le Monde Diplomatique, August, 2000.

2010. december 13., hétfő

Az idomítás csodája


Yoda using TeX on Mac
Originally uploaded by ribizlifozelek

Minden nap legalább egyszer gyakorolunk Yodával. A gyakorlás inkább játék és mindannyian nagyon élvezzük:

- Ül - Yoda leült.

- Fekszik! - Yoda lefekszik.

- Fordul! - Yoda fordul.

- Fel! - Yoda feláll.

- Pacsi! - Yoda pacsit ad.

- Másik kéz! - Yoda a másik lábával ad pacsit.

- Hopp! - Yoda ugrik.

- Tánc! - Yoda két kezét nyújtja.

Egyszer észrevettem, hogy Yoda megpróbálja kitalálni, mit fogok mondani és előre csinálja is a mozdulatot. Aztán azt is észrevettem, hogy ha Yoda mást csinál, mint amire gondoltam, önkéntelenül megváltoztatom az utasítást és azt mondom, amit ő csinál.

Vajon most ki idomít kit?
Már csak az kell, hogy ha jól mondom, mit csinál, megsimogassa a fejem és adjon egy kis somlóit.

2010. december 12., vasárnap

Postás történet


Letter box
Originally uploaded by ribizlifozelek

Megérkezett haza egy kisebb csomag - nem volt benne semmi értékes, csak pár apróság ajándékba.

Ezt valamelyik postás is így gondolta, mert miután akkurátusan pengével felvágta a dobozt, mindent szépen visszatett bele és visszazárta a csomagot.

De legalább visszazárta a dobozt.

2010. december 10., péntek

Lakáskeresés


Boston
Originally uploaded by ribizlifozelek

Amikor írtam arról, hogy milyen csalásokkal találkoztunk lakáskeresés közben, többen megkérdezték, el akarunk-e költözni jelenlegi lakhelyünkról.

Nem erről van szó, hanem arról, hogy három hónapra januárban Bostonba költözünk.

Van egy könnyű módszer arra, hogy az ember költözzön: megkeres egy költöztető ügynökséget, akik keresnek lakást, elszállítják, amit kell és még Yodának is találnak kutyaiskolát, természetesen azért, hogy tanítson.
Mi más utat követünk (az I-80-ast, de erről később). A relokációs ügynökségek drágán adják szolgáltatásaikat. Mi igyekeztünk a lakáskeresést magunk megoldani.

Három hónapra kutyával nem annyira egyszerű lakást találni. Rengeteg olyan kisebb-nagyobb lakás van, amit üzletembereknek adnak ki egy-két hónapra - 2-6000 dollárért. Olcsóbb, aagánemberek által kínált lakásnál pár internetes fotó alapján nehéz megítélni, milyen is az otthon.

Boston Salt Lake Cityhez képest amúgy is drága. 2002-ben a támogatott harmincöt négyzetméter volt 1200 dollár.

Keresés közben találtunk pár érdekes lakást. Az egyik garzonban volt minikonyha, azaz mikrohullámú sütő és akkora volt, mint máshol egy franciaágy. Egy másik belseleje logikusan volt megszervezve: az ágyból egyből a kádba lehetett beszállni, onnan vezetett az út az étkezőrészbe. Noha felvillanyozott a gondolat, hogy három hónapig kádban fogunk napközben olvasni, inkább tovább kerestünk.

Lett volna nagyon jó áron egy emeleti kétszobás lakás kilátással az óváros kikötőjére és az óceánra, de sajnos kétórányira Bostontól. Nincs az a kilátás, amiért megérné napi négy órát közlekedni.

Hosszú és kitartó keresés és Mikes Kelement megszégyenítő mennyiségű levelezés után sikerült találni egy garzont egy elővárosi szállodában.

Most már csak el kell autózni Bostonba, potom 3400 km télen. Biztos, ami biztos, az útra vettünk egy nyuszibulldózert.

Mini-shovel

2010. december 8., szerda

Pekándiós torta


Pecan pie
Originally uploaded by ribizlifozelek

Pekándiós tortát már csináltunk egyszer.

Akkor elképszetsző sikere volt. A vihar közeledtét érző emberek éhező sáskaként csaptak le a pekándiós süteményre és az édesség gyorsabban eltünt, mint Úniós támogatás a polgármester zsebében.

Kollégák követelték a következő külünlegességet.
Éhező tekintettel lesték, lesz-e újabb adag pekándiós édesség.

Lett.

A recept a farmerlány blogjáról származik, ennek megfelelően kalóriatartalma elegendő lenne egy kétfős Mars-utazáshoz is (oda-vissza).

A recept szerint a pekándiót apróra kell vágni, olyan apróra, hogy aki allergiás a pekándióra, az ne is vegye észre, mi van a süteményben és kosólja meg. Természetesen Ree nem egy oklahomai Lukrécia Borgia.

Mi a biztonság kedvéért egyik alkalommal nem vágtuk fel a pekánt. A második Pekán eljövetelekor egy jó bíróhoz hasonlóan harmadoltuk őket.

Pecan Pie

Pekándiós torta

- 1 kész, fagyasztott pie forma
- 1 pohár cukor
- 3 kanál barnacukor
- 1 pohár kukoricaszirup
- háromnegyed teáskanál vaniliaaroma
- harmad pohár olvasztott sózott vaj
- 3 felvert tojás
- 1 pohár pekándió
- fél teáskanál só

1. Összekeverjük a cukrot, barnacukrot, vajat, kukoricaszirupot, vajat, vaniliát, sót és tojást.
2. A pekánt a pie-tészta aljába tesszük. Ráöntjük az 1-es pontban kikevert masszát.
3. Lefedjük alufóliával.
4. 351 Fahernheit fokon fél órát sütjük.
5. Lesszük a fóliát és még húsz percet sütjük és közben aggódva lessük a pekánt, elég-e. (Nekünk, lehet, a nagy magasság miatt, még 15 percre vissza kellett tenni a sütőbe lefedve alufóliával.)
6. A kész süteményt hagyjuk kihülni, majd jól eldugjuk, mert másként hamar elfogy.

Pecan Pie

2010. december 7., kedd

Egy farmerlány blogja - Pioneer Woman

Red Barn

Kedvenc amerikai gasztroblogom, a Pioneer Woman története annyira édeskés és csöpögős, mint egy kukoricaszirupból és cukorból készített sütemény. Csöpögősségére jellemző, hogy Hollywood filmet is fog belőle forgatni Reese Witherspoon főszereplésével. Szóval, ennyire csöpögős. De igaz.

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy egy oklahomai lány. Na jó, több is volt, de a sok-sok oklahomai lány közül most Ree Drummondról van szó. Drummond egy Bartlesville nevű harmincezres kisvárosban született és Chicagóban tanult újságírást. Szerette a nagyvárost, szeretett tanulni, úgyhogy eltervezte, diplomaszerzés után majd jogot tanul. Ekkor azonban találkozott Marlboro Man-nel. Nem pont a cigarettareklámmal, hanem egy farmerrel, akit Ree Marlboro Man-nek kezdett el hívni - az esküvő után.

A férj egy híres, Osage megyei tehenészdinasztia negyedik generációjának volt büszke képviselője. (Ez most NEM vicc és NEM irónia. Tényleg.)

Ree Drummond karriert, jogot, nagyvárost mindent otthagyott és elköltözött Pawhuska-ba (3000 lakos). Pawhuskában van a család farmja. Ezen kívül sok egyéb nincs ott, csak mezők, erdők, tehenek és mezők, erdők. Ja, meg tehenek. Meg mezők!

Valamennyire ismerjük ezeket az amerikai kisvárosokat. Reggelente az ember a ludak szárnyának suhogására ébred, ha nem figyel, a összekarcolja az autóját a városközpontban bóklászó figyelmetlen őzön. Másfél tonna és háromezer köbcentis motor alatt nem autó az autó. A fekvőrendőröket az úton keresztberohanó borzok helyettesítik és a fiatalok ha elmentek innen valahova, sosem vettek retúrjegyet.

Ree Drummond egy ilyen faluba költözött és blogolni kezdett. Eleinte a farmról, a tanyasi életről, majd gyermekei oktatásáról. Nem adták őket iskolába, a gyerekek otthon, úgynevezett homeschooling keretében tanulnak. Aztán 2006-ban elkezdett fényképkkel részletesen illusztrált recepteket is írni. Az ételek finomak, a leírások élvezetesek, a fényképek jók voltak. A szerző lépésről lépésre lefotózza, mit tesz a konyhában a hozzávalókkal, ettől a receptek sokkal egyszerűbben elkészíthetők.
Drummond ételei a hétköznapi amerikai konyhaán alapulnak. Ha valaki franciás haute cuisine kedvelője, valószínűleg jobban jár, ha bele se néz a blogba, ami vegetáriánusok számára sem kifejezetten ajánlott. Itt olyan recepteket lehet találni, amit egy hetköznapi amerikai család valóban az asztalára tenne - és tesz is.

A blog elképesztően sikeres lett: díjakat nyert és már havi 13 millió látogató felett jár.

Drummond 2009-ben megírta első receptkönyvét The Pioneer Woman Cooks: Recipes from an Accidental Country Girl címmel, amit az Amazonon azóta is folyamatosan, hatalmas példányszámban vesznek az éhes olvasók.

Következő könyve önéletrajzi ihletésű lesz és - természetesen -, majd Valentin-napra fog megjelenni. Ebből készül majd a már emlegetett film is. A recepteket, a blogot és Drummond történeteit szeretjük. A majdani filmben nem már nem lennék ennyire biztos.

2010. december 6., hétfő

Google könyvesbolt


Yoda reads
Originally uploaded by ribizlifozelek

Mikulásra megnyílt a Google e-könyvesboltja.

Egyből rávetettem magam, bár csak egy kis részét néztem meg: három millió könyvet végigböngészni kicsit hosszadalmas. Inkább csak ismerkedtem a könyvesbolttal.

A felület egyszerű: olyan, mint az összes Google alkalmazás. Nincsenek csicsák, urgáló mikulások, hátterek, semmit. Minimalista dizájn, egyszerű kezelőfelület.

Természetesen lehet címre, tárgyra, szerzőre, témára keresni és lehet tematikusan böngészni.
A témákon belül a könyveket ár szerint is lehet rendezni, külön gomb vezet a már nem jogvédett, ingyenes könyvekhez. Gyorsan "meg is vettem" Washington Irving Tales of Alhambra című könyvét.

Alhambra

Vásárláskor bankártyával lehet fizetni. A könyvet le lehet tölteni a kívánt formátumban: Apple kütyükre, Androidra és Nook-ra. Kindlére nem - az ingyenes Google könyvekből a számítógépen lehet Kindle-formátumot varázsolni.

A megvásárolt könyv nem kötődik eszközhöz. Ha valaki megvette iPadra, nyugodtan letöltheti ugyanazt Nook-ra is. A könyvek - hasonlóan a Kindle bolthoz - a szerveren (is) tárolódnak. A megvásárolt holmik a Google postafiókhoz kötődnek. Gyarkolatilag itt is bárhol lehet könyvet venni, ahol van internet.

A könyvek jóval olcsóbbak e(lektronikus), mint p(apír) formátumban, de a Google boltja csak fillérekkel olcsóbb, ha olcsóbb, mint az Amazoné.

Jelenleg hárommillió e-könyv érhető el a Google könyvesboltjában. (Ha minden jól megy, jövöre a bolt az Egyesült Államokon kívül is működni fog.)
A Google pár éven belül szeretne százharmincmillió könyvet árulni. Az lesz az olvasók kánaánja. Addig viszont érdemes megszabadulni a könyvesbolt-részvényektől.

Some books on history

2010. december 5., vasárnap

Olajszivárgás


Red Butte Canyon
Originally uploaded by ribizlifozelek

Eltört egy Chevron kőolajvezeték a Red Butte kanyon bejáratánál.

A Chevron gyorsan reagált - a környéket pillanatok alatt ellepték a kármentesítők és takarítók.

Tudták az utat, ugyanez a vezeték már egyszer eltör idén júniusban pár méterrel arrébb. Akkor nyolszáz hordó olaj folyt a Red Butte patakba.

Most a patak megúszta és csak ötszáz hordó olaj folyt el.

Salt Lake City polgármestere felháborodott és lobbizni kezdett a vezeték lezárásáért. A Chevron magyarázkodni kezdett: a vezeték lezárása jelentősen emelné a benzin árát Utahban.

A polgármester azonnal megértette a helyzetet: a Chevron spórolt a karbantartartáson és most ezért nagyobb profitot szeretne.

2010. december 4., szombat

Kézi vonalkódleolvasó

San Gines bookstore

Rátaláltam kedvenc iPhone alkalmazásomra.
Sokkal jobban szeretek online vásárolni, mint boltban. De boltba is kell járni és ilyenkor szembesülök az örök kérdéssel, mennyibe kerülhet ugyanez a cikk az Amazonon?

Az iPhone beszkenneli a termék vonalkódját, rákeres az Amazonon és utána - ha az online áruházban létezik - megmutatja, ez mennyibe kerül. Ideális esetben a cuccot meg lehet venni egyből az iPhone-on és nem kell sorbaállni a boltban.

Ha például egy könyv vonalkódját olvastuk le, egy másik hasonló alkalmazás azt mutatja meg, hol lehet azt megvenni vagy kikölcsönözni.





2010. december 3., péntek

Katonabolt


M551 General Sheridan
Originally uploaded by ribizlifozelek

Mindenféle hosszú utazáshoz majd kell pár apróság. Meleg takaró végszükség esetére, ásó, ha behavazódnánk, meg mindenféle egyéb. Keresgéltünk a neten és egy helyen azt írták, ilyemit legjobban a hadsereg felesleges készleteit forgalmazó boltban lehet kapni. Mivel sosem voltunk ilyen boltban, elmentünk megnézni a kínálatot.

Ha valakinek szüksége van ejtőernyő-tartó zsákra, ne habozzon. Itt a helye. De még búvárfelszerelésnek is volt itt zsák. Ejtőernyős sisak nem volt, de rohamsisakot többfélét lehetett kapni. Régi amerikait, németet és belgát. Lőszeres ládát. Dobozt. Puskatartókat. Pisztoltáskákat. Gyakorlógránátokat. Meg zubbonyokat. Kesztyűket. Ötujjast. Kétujjast. Háromujjast.

A háromujjas kesztyűt nem ET-re tervezték és nem is négyes számrendszerben mutogató földönkívüliekre, hanem ravasz meghúzására.

Fura módon búvárruha nem volt - csak tűzálló öltözet.

Nemcsak leselejtezett, használt hadfelszerelést árultak. Volt itt minden, ami a kempingezéshez kell. WC-sátor (katonai verzió, ami valószínűleg azt jelenti, hogy nagyokat lehet lőni benne). Hordozható kacsát (célbalőni illetve belepisilni). Kirándulósátor kilenc személyre. Kempingkonyha. Kilencven centis serpenyő - öntöttvasból. Hasonló anyagból készült elpusztíthatlan bögrék, poharak, tányérok. Hordozható öntöttvas kályha. Nyolckilós öntöttvas palacsintasütő.

Minden vastag, durva anyagból készült. Láttam egy ruhadarabot, mérete és tapintása alapján posztókabátnak látszott. Ing volt.

Minden felszerelés olyan volt, mintha örökké tartana - főleg a szárított, dehidratált ételek. Egy valami látszott fogyóeszköznek: a féldecis vizeszacskó végszükség esetére - orosz és angol felirattal és használati utasítással (mikor igyunk vész esetén vizet).

Látszott, a boltban első a biztonság - ezért is kértek fényképes igazolványt bankkártyás fizetésnél. Két dollár négy centet költöttünk - de az ördög nem alszik. Azért is kell itt bevásárolni serpenyőkből és egyéb cuccokból.

A vásárlókon látszott, ők ezt mind el tudják vinni: a parkolóban álló legkisebb autó is elmehetett volna csapatszállítónak. A vásárlók azonban azt hiszem csapatok helyett lelőtt őzeket szállítottak velük. Meg öntöttvas bográcsokat, hogy megsüssék bennük az őzeket.