2009. január 22., csütörtök

Kindle


Kindle
Originally uploaded by ribizlifozelek

Többször olvastam mostanában mindenféle tanulmányt, blogbejegyzést arról, hogy az elektronikusan olvasott szöveg nem ér fel a nyomtatottal. Egy tanulmány azt is kimutatta, hogy az elektronikus szöveg olvasása nem tekinthető olvasásnak és nem biztosít megfelelő elmélyülést, szövegértési eredményei pedig rosszabbak.

Elképzelem, ahogy a kódexmásoló Jermos testvér aggodalmasan csóválta a fejét, miközben egy nyomtatott Bibliát nézegetett Mennyire egyszerű, milyen silány anyagra készült, egyszerűen így nem lehet a Szentírást tanulmányozni. A hieroglifákat a kőbe kopácsoló művész is dühösen nézhette a papíruszra firkáló írnokot.


Dendera 16


Kindle egy hasonló technológiai váltás. Nem zizeg. Nem lehet (nem érdemes) belőle több ezer darabot egymás mellé tenni a polcra és, radikális politikai változások esetén nem lehet belőlük máglyát rakni. Egyébként tökéletes könyvek.

Kindle az Amazon 2007 novembere óta árulja. A cuccot pillanatok alatt elkapkodák és a termék még most is várólistás az Amazonon.

Eredetileg 399 dollárba került, most 359-be kerül.

Some books

Kindle kódolt AZW és kódolatlan Mobipocket (PRC, MOBI), valamint txt formátumot olvas. Ismeri az audiobooks, audible és MP3 formátumot is. Az utóbbiakat USB kábellel vagy memóriakábellel lehet feltölteni a ketyerére.

Saját anyagot, például Project Gutenbergről letöltött könyvet, PDF-et, DOC-ot kétféleképpen lehet feltölteni a Kindlére. Emilben el kell küldeni őket az Amazonnak és az Amazon konvertálja őket. Ezután az ügyfél választásától függően vagy visszaküldi egy válaszemilben a Kindle-dokumentumot a megrendelőnek ingyen. Ekkor számítógépről USB-kábellel lehet áttölteni az anyagot. A másik lehetőség pénzbe kerül: 10 centbe. Az Amazon nem emilben küldi el az anyagot, hanem a Verizon mobilszolgáltató rendszerét felhasználva elmobilozza a Kindlére és a szöveg egyszercsak ott materializálódik.


Books in the trunk

Így lehet könyveket is venni a Kindlére. Jelenleg a választék több, mint kétszázerer könyvet ölel fel. Nemcsak szórakoztató könyvek vannak, hanem tankönyek, lexikonok, kézikönyek is, amiket könnyen magunkkal lehet vinni bárhová. A terjesztés olcsó, úgyhogy sok ember maga adja ki a könyvét, amit 10 centért árul az Amazonon. A legtöbb persze ennyit sem ér. (A nyomdász félig meddig olyan lesz mint a dodó vagy a kódexmásoló: azt hiszem, idővel sokkal kevesebb zizegő papírkönyvet nyomtatnak majd és sokkal több lesz az e-könyv. A nyomdász munkája albumokra és reprezentatív kiadásokra korlátozódik. A szerkesztők és korrektorok, lektorok azonban nem halnak ki. Az e-könyvet is meg kell szerkeszteni, talán jobban is, mint egy p-könyvet.)



A mobilhálózatnak köszönhetően a könyveket mindenütt meg lehet venni a Kindle beépített böngészője segítségével, ahol a Verizonnak van lefedettsége. (Az Amazon e-könyvesboltján kívül még a Wikipedia érhető el Kindle böngészőjével, szintén ingyen, és weblapokat is lehet böngészni, bár a mobilhálozaton kereszül kicsit lassú.) Ha egy könyvet egyszer megvettünk, az örökre a mienk marad: a cég oldaláról mindig újra meg újra letölthető. Komoly hátrány azonban, hogy a vásárolt e-könyvet csak a Kindlével együtt lehet kölcsönadni. A könyv ketyerefüggő, más Kindléjén nem olvasható.

Book

A kütyüt könnyű használni. Könnyű. Nagyjából kétszáz könyv fér rá egyszerre, de memóriakártyával bővíthető. A szakkönyvek, egyéb könyvek olcsóbbak, mint a papírverziójuk (bár nem eléggé - lehetne olcsóbb is, mert nem kell kinyomtatni, elszállítani, raktározni, kipostázni). Lehet jegyzetelni. A Kindle képernyője olyan, mintha egy valódi papírkönyv lenne. Egy valamit nem ajánlott csinálni: beülni a fürdőkádba és ott olvasni.





4 megjegyzés:

medvekoma írta...

Klassz összefoglaló! Hasznos ketyerének tűnik, egyedül a saját dokumentum feltöltése tűnik túl bonyolultnak. Jobban szeretném, ha .pdf-et és .doc-ot magától támogatna.

Már egy ideje keresek használható hordozható megoldást elektronikus könyvek olvasására, de azt hiszem még várok egy kicsit a konkurenciára.

Cinkapanka . . . írta...

Jónak tűnik, de nálam az olvasásnál a könyv maga is részét képezi a hangulatnak. A papírja, a borítója, a könyvjelző ...stb. Egy jó könyv nekem kicsit olyasmi mint egy festmény. Jó a monitoron is nézni, de azért szebb ha a falon van. :)
Természetesen azért tényleg hasznos, mert több könyvet is magával cipelhet az ember és mégsem 10 kilós a táskája.

Névtelen írta...

Nagyon jó leírás, kösz!
Az elektronikus könyvekkel szemben a fő kifogás a kontraszt hiánya, a vibráló kép, a nem elég jó felbontás. Esetleg ezekről is tudsz valamit mondani? Például mennyire fárasztó egy egész könyvet egyhuzamban elolvasni. Könnyű-e lapozni; lehet-e keresgélni? Működik-e napfényben, este az ágyban egyaránt?

ribizlifozelek írta...

Parmezan, teljesen jol olvashato. Az e-papir nem vibral. Igaz, sotetben nem lehet olvasni - csak lampafenynel.

Cinkapanka, utazashoz idealis. Nem beszelve a rengeteg ki nem vagott farol.
Szerintem tankonyveket is megerne e-formatumban terjeszteni.

Medvekoma, azota erkezett hozzank meg egy Kindle...
http://ribizlifozelek.blogspot.com/2009/12/kindle-magyarul-olvas.html